Étel és bor

2018.03.25. 16:02

Mivel koccintsunk húsvétkor?

A húsvéti lakomákhoz érdemes az ételekhez passzoló borokat vásárolnunk. Van néhány tippünk az étel és bor párosításhoz!

Mihály Szilvia

Képünk a keszthelyi Pampetrics Borkereskedésben készült

Fotó: Mihály Szilvia

A 40 napos böjti időszak után húsvétkor ünnepi fogások kerülnek a zalai asztalokra is. Ilyenkor nem ritka, hogy már a reggeli mellé elfogyasztunk egy pohár bort.

Egy keszthelyi borkereskedésben is húsvéti kínálattal várják a vásárlókat, nem csak a dekoráció tavaszi, de a frissen palackozott 2017-es borokból is egyre nagyobb a kínálatuk.

Képünk a keszthelyi Pampetrics Borkereskedésben készült
Fotós: Mihály Szilvia

Fehér borok

A jó idő, a tavaszi színek és illatok hatására többnyire a könnyedebb fehér borok kerülnek előtérbe.

A friss salátákhoz, zöldségekhez bátran kóstoljunk zöld veltelinit, rizlinget vagy királyleánykát.

A sonka, főtt tojás mellé rizlinget, furmintot ajánlanak a borszakértők, de egy siller vagy rozé is jó választás, akár már az ünnepi reggelihez is.

Habzóborok

A habzóborok általában egy könnyű ebéd vagy vacsora kísérői, de a reggelit is ünnepivé teszi egy pohár vagy palack gyöngyöző bor.

6-8 fokra lehűtve elegánsan szaladnak fel a buborékok a hamvas falú pezsgős vagy kis öblű fehérboros pohárból. A kellemes, szénsavas habzó bor igazán üdítő hatású.

Vörös bor

Ha húsvétkor rozmaringos bárányhús kerül az asztalra, ahhoz a legjobban passzoló bor a Pinot Noir.

Ez a könnyű, de elegáns burgundi eredetű vörösbor tökéletesen illik a nemes, áldozati bárányhoz, de bátran kortyolhatjuk nyúlpaprikáshoz is.

Fröccs

Ha ebéd után lazább hangulatban inkább csak fröccsöznénk, ahhoz balatoni olaszrizlinget ajánlunk. Érdemes összehasonlítani a különböző borvidékeken termett olaszrizling fajtákat tisztán, szódavíz nélkül is, hogy kiválasszuk a kedvenc fröccsborunkat.

Ön mivel koccint húsvétkor?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!