2018.03.25. 16:02
Mivel koccintsunk húsvétkor?
A húsvéti lakomákhoz érdemes az ételekhez passzoló borokat vásárolnunk. Van néhány tippünk az étel és bor párosításhoz!
Képünk a keszthelyi Pampetrics Borkereskedésben készült
Fotó: Mihály Szilvia
A 40 napos böjti időszak után húsvétkor ünnepi fogások kerülnek a zalai asztalokra is. Ilyenkor nem ritka, hogy már a reggeli mellé elfogyasztunk egy pohár bort.
Egy keszthelyi borkereskedésben is húsvéti kínálattal várják a vásárlókat, nem csak a dekoráció tavaszi, de a frissen palackozott 2017-es borokból is egyre nagyobb a kínálatuk.
Fehér borok
A jó idő, a tavaszi színek és illatok hatására többnyire a könnyedebb fehér borok kerülnek előtérbe.
A friss salátákhoz, zöldségekhez bátran kóstoljunk zöld veltelinit, rizlinget vagy királyleánykát.
A sonka, főtt tojás mellé rizlinget, furmintot ajánlanak a borszakértők, de egy siller vagy rozé is jó választás, akár már az ünnepi reggelihez is.
Habzóborok
A habzóborok általában egy könnyű ebéd vagy vacsora kísérői, de a reggelit is ünnepivé teszi egy pohár vagy palack gyöngyöző bor.
6-8 fokra lehűtve elegánsan szaladnak fel a buborékok a hamvas falú pezsgős vagy kis öblű fehérboros pohárból. A kellemes, szénsavas habzó bor igazán üdítő hatású.
Vörös bor
Ha húsvétkor rozmaringos bárányhús kerül az asztalra, ahhoz a legjobban passzoló bor a Pinot Noir.
Ez a könnyű, de elegáns burgundi eredetű vörösbor tökéletesen illik a nemes, áldozati bárányhoz, de bátran kortyolhatjuk nyúlpaprikáshoz is.
Fröccs
Ha ebéd után lazább hangulatban inkább csak fröccsöznénk, ahhoz balatoni olaszrizlinget ajánlunk. Érdemes összehasonlítani a különböző borvidékeken termett olaszrizling fajtákat tisztán, szódavíz nélkül is, hogy kiválasszuk a kedvenc fröccsborunkat.
Ön mivel koccint húsvétkor?