Rönkhúzás

2018.02.12. 08:30

Rönkre ült az ifjú pár Keménfán

Egyetlen lakodalom sem volt az elmúlt évben a településen, a farsangi időszakban ezért újra előkerült a rönk, hogy azon húzzanak végig egy ifjú párt a község utcáin. A régi népszokást szombaton elevenítették fel a helyiek.

Gyuricza Ferenc

Rönkhúzás

Fotó: Gyuricza Ferenc

A látványosság iránt rengetegen érdeklődtek, hiszen bár a rönkhúzás hagyománya ehhez a térséghez, az Őrség és a Göcsej vidékéhez kötődik, mégis kevés településen ragaszkodnak hozzá.

- Mi is csupán néhány éve elevenítettük fel újra – mondta Cser Gábor, a község polgármestere. – Azóta azonban már nincs olyan farsang, hogy vagy a rönkhúzást, vagy a kiszebáb égetését meg ne szerveznénk.

Hogy mikor melyiknek jön el az ideje, arra roppant egyszerű a magyarázat. Ha egész évben nem volt lakodalom a faluban, akkor a helyi fiatalokat rönkhúzással gúnyolják ki az idősebbek. Ez évben Lógatós Lajoska és Lepcses Lujza került a szekérkerekekre erősített rönkre, hogy a falun végigvonulva az önkormányzati épületnél a farsangi Lehetetlen Egyház utolsó felszentelt papja kimondassa velük a boldogító igent. Azt megelőzően a kisbíró a családalapítás korába lépett, de még egyedülálló falubelieket név szerint, egyesével kérte számon mulasztásuk okáról.

Rönkhúzás
Fotós: Gyuricza Ferenc

- Önmagában az is nagyon örömteli, hogy akadnak a faluban, akik eljátsszák ezt a szerepet – folytatta a polgármester, utalva az ifjú párt alakító Balogh Ramónára és Kappel Jánosra, a kisbíró Péteri Árminra, valamint a reverendát öltő Németh Tiborra. – Annak még jobban örülünk, hogy a faluból és a környező településekről, többek között a miénknél jóval nagyobb lélekszámú Zalalövőről és Salomvárról is ilyen sok érdeklődőt vonzott a rendezvény.

A keménfai farsangi program természetesen nem ért véget a „két balga” egybekelésével, a jelenlévőket előbb fánkkal kínálták a szervezők, majd rögvest utána egy vidám lakodalom vette kezdetét, melyhez a harsány zenét Pungor Gábor szolgáltatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!