Hobbi

2018.02.16. 14:00

Különleges ételek készítésével ismerkednek a Gasztro klub tagjai

Igazi ételkülönlegességek elkészítésének fortélyait sajátíthatják el mindazok, akik ez évben is részt vesznek a zalatárnoki Gasztro klub programjában.

Gyuricza Ferenc

Fotó: Gyuricza Ferenc

A hat alkalomra tervezett sorozat ugyan még nem ért véget, de a részt vevő hölgyek és urak így is elégedetten nyilatkoztak annak hasznosságáról.

- Már eddig is annyi érdekességet és újdonságot tanultunk, hogy abból teljesen meg tudjuk reformálni a konyhánkat – mondta Gulyásné Becze Andrea. – Fontos is, hogy otthon gyakoroljuk a látottakat, hiszen úgy tudunk benne kellő gyakorlatot szerezni.

A zalatárnoki Gasztro klubot évekkel ezelőtt éppen azzal a szándékkal indították el, hogy a résztvevők otthon is új ötletekkel tudják változatossá tenni a család étrendjét. Ebben a cukrász és szakács végzettséggel rendelkező Pestiné Papp Lívia volt a segítségükre, a főzőtanfolyamot ugyanis ő vezeti.

Hagyományos ételek és specialitások

- A hagyományos, szokványos, közismertebb ételek sütését, főzését az elmúlt években már sikeresen elsajátítottuk – mondta a program vezetője. – Ez évben ezért az igazi különlegességekre, a specialitásokra próbáltuk a hangsúlyt helyezni. Olyan ételekre, melyek valóban ritkán kerülnek az asztalra, pedig az elkészítésük nem igényel különleges ismereteket.

Pestiné Papp Lívia rögtön megemlít néhány konkrét példát. Készítettek labanc pecsenyét, ami valójában egy mustáros töltött tarja. Az érdekességét elsősorban nem is a sajtos-sonkás tölteléke adja, sokkal inkább az, hogy paprikás liszttel készül. Ehhez rizs köretet ajánlanak. Sütöttek házi nyulat, tejszínes zöldségmártással, amit tészta körettel tálaltak.

A búzagánica a hagyományosabb ételek közül való, azzal szintén megismerkedtek a főzőcsoport tagjai, de ebben a Gasztro klub most 78 esztendős rangidőse is a segítségükre volt. Ottjártunkkor Pestiné Papp Lívia a saját receptje szerinti göngyölt vagdalttal dolgozott, aminek érdekességét az adta, hogy az általánosan használt tojáslepényt ő inkább főtt tojással helyettesíti, továbbá füstölt sajtot is tett az ételbe.

Fotós: Gyuricza Ferenc

A köret ezúttal hercegnő burgonya lett, ami szintén nem igényel különleges ismereteket, ám egy hagyományosabb ételt is nagyon jól fel lehet vele dobni.

Erdélyi finomságok

- Néhány foglalkozás még visszavan, ezek egyikén csorbalevest készítünk – folytatta a klub vezetője. – Ehhez szintén kapunk némi segítséget. A szomszédos faluba, Szentkozmadombjára nemrégiben költözött be egy erdélyi származású személy, ő vállalta, hogy a családi recept alapján megmutatja, hogyan is készül a jó erdélyi csorbaleves.

A főzőklub tagjai hozzáteszik, ez utóbbi kifejezetten az ő kívánságukra történt. Az elmúlt évben ugyanis egy erdélyi kiránduláson vettek részt, s ennek során természetesen a tájjellegű, helyi ételnek számító csorbalevest is megkóstolták.

- Mivel mindenkinek nagyon ízlett, így a klub idei indulásakor felvetettük, hogy az is beférhetne az ételek közé – egészítette ki Gulyásné Becze Andrea, majd arról kezdtek el beszélni, hogy nemcsak a vezetőjüktől tanulnak a főzőtanfolyam során, hanem egymástól is. Ötletekkel és a tapasztalatok átadásával segítik egymást, hiszen nemcsak a közös hobbi, de a barátság is összetartja őket.

- Nemcsak a klubfoglalkozások miatt járunk össze, hanem egyébként is – egészítette ki az elhangzottakat Lévay Gabriella, az IKSZT vezetője. – A nyáron több helyszínen is voltunk főzőversenyeken, tartottunk régi népi étkek bemutatóját, amire szintén volt érdeklődés. Utóbbit talán ebben az esztendőben is meg tudjuk majd rendezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!