Kinek van igaza?

2018.02.12. 14:00

Biciklisek, futók és a négylábúak harca Keszthelyen

Kerékpárosok és kutyások, no meg a futók közötti konfliktusok helyszínévé válik időnként a balatoni kerékpárút, erre hívta fel a figyelmet egy keszthelyi olvasónk.

Arany Gábor

Addig semmi baj, míg a kutya békésen figyel; Fotó: shutterstock

A településeket összekötő aszfaltcsíkot ugyanis felfedezték a gépjárműforgalmat kerülni igyekvő sétálók is, akik négylábú kedvenceiket is magukkal viszik.

Gyakran póráz nélkül, és legtöbbször csak az állatok vérmérsékletétől, meg az ők és gazdáik neveltetésétől függően reagálnak a mellettük felbukkanó biciklisekre, sétálókra, futókra.

Nem egyszer megállásra vagy éppen menekülésre kényszerítve a kutyátlanokat. A szóváltás sem ritka a szabadon kószáló ebek miatt, de vajon milyen előírások vonatkoznak a kerékpárutakra, különösen lakott területen kívül?

A kérdésre a megyei rendőr-főkapitányságtól kaptunk választ. Ebből kitűnt, a kutyát sétáltató, futtató személy gyalogosnak minősül, és pórázon vezetett kutyájával akár a kerékpárúton is közlekedhet, amennyiben nincs járda.

A szabályok szerint ha a kutya nincs pórázon, akkor az úttest szélén kell vezetni az állatot, de ha ez a forgalmat akadályozná, akkor a leállósávra, útpadkára kell vele húzódni. Mindezekről részletesebben a jogszabály azt írja: kerékpárút a jelzőtáblával kerékpárútként megjelölt út.

A kerékpárosnak, ha van kerékpárút, azon kell közlekednie. A kerékpárúton kétkerekű kerékpárral lehet közlekedni, illetve ha jelzőtábla nem tiltja, akkor a kerékpárutat lakott területen kívül igénybe veheti a kétkerekű segédmotoros-kerékpár, a segédmotoros rokkantkocsi és a gépi meghajtású kerekesszék. A gyalogosnak a járdán, ahol pedig nincs, a leállósávon, az útpadkán vagy a kerékpárúton kell közlekednie.

Addig semmi baj, míg a kutya békésen figyel; Fotó: shutterstock

Tehát járda hiányában a kerékpárutat is igénybe veheti. Az állatot szorosan az úttest szélén kell hajtani, illetőleg vezetni; ha azonban ez a forgalmat lényegesen akadályozná, az állattal a leállósávra, illetőleg az útpadkára kell lehúzódni. A KRESZ rendelkezése ugyanakkor nem vonatkozik a kutyának pórázon való vezetésére; mert az ilyen személyre a gyalogosokra vonatkozó KRESZ előrások az irányadók.

A kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló kormányrendelet viszont kimondja, hogy belterület közterületén – kivéve az ebek futtatására kijelölt területet – ebet csak pórázon lehet vezetni. Közterületen ebet csak olyan személy vezethet, aki az eb irányítására, kezelésére, féken tartására képes.

Közterületen pedig az eb tulajdonosának biztosítania kell, hogy az eb sem más állatot, sem embert harapásával ne veszélyeztethessen.

Íme a szabályok, ám mit sem érnek, ha kutyába se veszik ezeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!