Gyermekvilág

2018.01.13. 15:20

Milyen készségfejlesző játékot válasszunk? – Tippek a zalai szakértőktől

A születésnap, karácsony vagy húsvét közeledtével a legtöbb gyermek szebbnél-szebb játékokra vágyik. A szuperhősök, a videojátékok és a műanyag babák bűvköréből azonban nehéz kiszabadulni, de mit keressünk, ha valami különlegessel lepnénk meg a kicsit? Helyi szakemberek segítségét kértük!

Rákos Bianka

Cuki plüssállat terápiás céllal is: íme a gondevő Fotó: A szerző

Számtalan készségfejlesztő társasjáték, egyedi termék létezik a piacon, bár ezeket a nagyvállalatok kínálata miatt nehezebben vesszük észre. Kisebb üzletekben, vagy akár az interneten is rálelhet olyan játékokra, melyek nemcsak szépen mutatnak, de a kicsi készségeit is fejlesztik. Elsőként Kiss Marietta, az egyik zalaegerszegi játékbolt tulajdonosa osztotta meg velünk tanácsait.

- Korosztályra lebontva mindig más az a képesség, amelyet érdemes fejleszteni. A legkisebbeknek vannak olyan játékok, melyek a tapintást, az alakzatok érzékelését vagy a finommotorikát fejlesztik. Ezt mozdíthatja előre egy olyan társasjáték, amelyben különböző formákat tapinthat meg a gyerek. Az ilyen játékok a korai beszédfejlődés mellett mindent fejleszt, ami mozgással kapcsolatos – mondta a szakértő.

Kiss Marietta szerint népszerűek a mágneses készségfejlesztő játékok Fotó: A szerző

Az odafigyelő szülő aszerint választ, hogy ő és a kicsi is többféleképpen tudjon vele játszani. Marietta szerint például jobb olyan kisautókat választani, amelyek nem adnak ki hangokat, mivel már azzal is fejleszthető a kicsi fantáziája, hogy magától „brümmög” ha tologatja a szőnyegen.

A hagyományos játékok fontossága

A tulajdonos szerint a szülők egy része szerencsére a klasszikus, egyszerű játékokat sem felejtette el.

- A mágneses, építő- és fajátékok valamint az óriás puzzle a mai napig népszerű. Ezek a játékok ugyan átalakultak az idő folyamán, de a mai napig képesek lekötni a gyermek figyelmét. Lányoknak létezik mágneses öltöztető baba, a sztenderd, fényképes puzzle mellett, pedig akadnak igazi műalkotások is, amelyek akár a gyerekszoba ékei is lehetnek – nyilatkozta Marietta.

A mágneses játékok különösen népszerűek a kisgyermekes szülők körében, skálájuk pedig igen széles. Ezekből léteznek olyanok, amelyek bevezetik a gyermeket a biológia vagy a földrajz világába. Kapható például óriás mágneses világtérkép is – Marietta szerint ez az egyik legnépszerűbb.

Ha már a gyermekjátékokról van szó, egy óvónő sem maradhat ki: Karát Eszter óvodapedagógus szerint, minél egyszerűbb egy játék, annál jobb!

Sok játék akár a gyermekszoba éke is lehet Fotó: A szerző

- Sok nevelő keres az interneten új egyszerű játék ötleteket, amellyel felpezsdíthetik az óvodai életet. Főleg olyanokat, amelyeket otthon is megtalálható eszközökből, akár a gyerekekkel közösen is elkészíthetünk, így nemcsak a kézügyességükre, hanem a fantáziájukra is jó hatással van. Ha belegondolunk eleink is botokkal, sárral, kaviccsal játszottak. Én szeretem az egyszerű játékokat – mondta el véleményét a szakember.

Társasjátékokból széles a választék, és a jól ismert címek mellett a kisebbekről sem feledkeztek meg a gyártók. Számtalan játék elérhető, melyekben nem a győzelem a fontos, inkább a csapat összetartásra, az együttműködésre neveli a gyermeket – ez különösen jó hír az alternatív nevelési módszereket követő szülőknek.

Plüssök az egészséges lélekért

A játékokkal nemcsak a kicsi készségeit fejleszthetjük, hanem a lelki egészségéért is sokat tehetünk.

- Sok gyermek szorong bizonyos dolgok miatt, melyről nem mer beszélni sem a szüleinek, sem az óvónőknek, tanároknak. Létezik egy játék, ami első ránézésre egy cuki plüssállat, ám szája egy erszényt rejt, ahová gazdája kis jegyzeteket, rajzokat is elrejthet. Ezt gondevőnek hívják. A gyerek bármit elrejthet benne, akár egy rajzot is, amely az aktuális problémáját ábrázolja. Az ehhez hasonló „barátok” a gyermek érzelmi intelligenciáját is fejleszti – mondta Marietta.

Karát Eszter óvónő

A gondevő hasznos találmány, pszichológusok évek óta használják ezt a módszert, ráadásul egy kis kézügyességgel, maga a szülő is készíthet ilyet gyermekének.

Karát Eszter szerint az óvodában csekély számban találhatóak meg ilyen játékok, de reméli; idővel megváltozik a helyzet.

Cuki plüssállat terápiás céllal is: íme a gondevő Fotó: A szerző

- Az egyedi készségfejlesztő játékok leginkább az alternatív nevelési módszereket alkalmazó intézményekben találhatóak meg. Mivel a trendek folyamatosan változnak, így bizonyára az idő előrehaladtával egyre több hasonló termékkel találkozik majd a gyerek. Az viszont rendkívül szomorú, hogy a mai kicsik nehezebben merülnek el egy kézzel fogható játékban. A tabletek, számítógépek és az okostelefonok vették át a helyüket. Egy gyermeket bármilyen inger fejlesztheti, de sajnos a modern technikának „hála” ezek az ingerek egyre fogynak – nyilatkozta az óvónő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!