Kreatív tehetség

2018.01.16. 08:00

Melinda nem csak szép, hanem rajzolni is tud – nem is akárhogyan...

Epret ízlelgető, húsos női ajkak, finom vonású kezek, fénykép élességű női és férfi arcok.

Szabó Zsófia

Fotó: Szakony Attila

Nehéz elhinni, hogy nem lencsevégre kapta, hanem lerajzolta mindezeket Gál Melinda. S azt, hogy különleges alkotásokat készít, még inkább meseszerűvé teszi, hogy a fiatal, modell szépségű műkörömépítő hölgy bő fél évvel ezelőtt még csak egyszerű rajzokat tudott csak készíteni. Olyanokat, amiket bárki tudna néhány ceruzavonással…

Melindának korábban annyi köze volt mindössze a rajzoláshoz, a festéshez, mint amennyi időt a tanórákon eltöltött az iskolában. Tény, szerette a képző-és alkotóművészetet, amit felnőttként, a munkájában is kamatoztatott. Pontosabban, ahogy ő fogalmazott, a kreativitás szükséges a műkörömépítő szakmához. Ami evidens módon nem csak abból áll, hogy csínján bánik a szakember a körömlakkal. A mai trendek, egyúttal a hölgyek ízlése is megköveteli, hogy a körmökön szinte kész műalkotás, egyedi „kép” pompázzon.

Gál Melinda munkái mellett nem lehet lehunyt szemekkel elmenni. Élettel teli, csodálatos rajzokat készít a hölgy Fotó: Szakony Attila
Fotó: Szakony Attila
Fotó: Szakony Attila

Melinda munkáira e téren sincs panasz, ügyesen kamatoztatja tehetségét, természetesen a vendégek ízléséhez igazodva. Ezért (is) volt sorsfordító dolog az életében, amikor mindössze pár hónapja „meglelte” útját, szenvedélyét: a rajzolást..

- Azonban már ezt megelőzően, egy évvel ezelőtt, elkezdtem önfejlesztéssel foglalkozni – mesélte Melinda. – Részt vettem egy tréningen, amit a neves tréner, Szabó Péter tartott. Megkapott egy mondata: találd meg azt, amit a legjobban szeretsz az életben csinálni és abból próbálj megélni. A munkámat, a műkörömépítést mindennél jobban kedvelem, ám még hiányzott mellé más elfoglaltság is. Gyerekkoromban imádtam rajzolni, ügyes is voltam a tanáraim szerint. Azonban a fő hangsúlyt akkor nem a művészeti tárgyak oktatására helyezték, amikor iskolába jártam. A tréning után, az útmutató tanácsok után, beiratkoztam egy jobb agyféltekés tanfolyamra, hogy megtanuljak rajzolni.

A fiatal hölgy megjegyezte: egy hónapig járt erre a különleges képzésre, amiről manapság gyakran hallani. Ennek a módszernek köszönhetően szinte bárki, akiben egy parányi művészi ambíció is van, megtanul rajzolni. Nem is akárhogy. Gyakorlatilag olyan élethű rajzokat tudnak készíteni, mint egy fénykép.

- A tanfolyam kezdetén kellett rajzolnunk egy portrét – mutatta Melinda. – Én egy híres színészt, Liam Neeson-t örökítettem meg. Ugye, nehéz felismerni erről a pár ceruzavonásról? – nevetett. – A másik rajz pedig már a képzés végén készült.

A színész arca a második munkán már olyan élethű, mint fekete-fehér újság sztárfotója, sok-sok retussal.

- Nem rajzolni tanítottak minket a tanfolyamon, hanem látni. Erre bárki képes. Huszonnégy lépcsőfokból áll a képzés, teljesen fel van építve a logikája. Például egyszer fejtetőre is kellett állítanunk egy rajzot s úgy dolgoznunk. Ennek az a lényege, hogy sokkal jobban lerajzolsz így bármit, mert az agyad nem látja egészében, amit csinál. Mindig arra az egy adott részre kell koncentrálni a papíron, amit éppen kidolgozol. Persze, jó tanár is kellett ahhoz, hogy mindent elsajátítsak. Máté Renáta sokat adott. Olyan sikerrel, örömmel töltött el, amikor elkészültek az első rajzaim, hogy nincsenek rá szavak.

Fotó: Szakony Attila
Fotó: Szakony Attila
Fotó: Szakony Attila

Melinda leginkább fekete-fehér portrékat készít, fotók alapján. Az emberábrázolás áll hozzá a legközelebb. S a női testeké, az erotikusabb vonalaké… A színekkel egyelőre csak ismerkedik, a pasztellkréta újabban mindig a közelében van, nem csak a ceruza.

- A tanfolyam után hetente már több rajzot is készítettem. Nem követek példaképeket, a saját lényemet teszem a munkáimba. Sok erőt ad, az önbizalmamnak is jót tesz a sok pozitív visszajelzés, amit kapok. Azt mondják az emberek, hogy tele vannak élettel a munkáim. A szeretteim, köztük a párom, már a kezdetektől fogva biztattak. Tény, még sokat kell fejlődnöm, tanulnom. Szeretnék idővel saját kiállítást is, ám előtte még sokat-sokat akarok rajzolni…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!