Helyi életstílus

2018.01.22. 12:00

Hunyadi Mátyás a Duna jege s a legendák

„Végre a kitűzött napokon – amikor a nótáriusok gyors és ügyes tolla még frissen írta az Úr ezernégyszázötvennyolcadik esztendejét, Pest városának összes terén tolongott az egyetemes gyűlésre jövő nemesek nagy sokasága.

DR. BILKEI IRÉN

Mátyás, a király - bronz szobor a visegrádi várban Fotó: A szerzõ

Eljött a nemeseknek erre a gyűlésére a már említett Szilágyi Mihály is, Mátyás grófnak, mint mondtuk nagybátyja és édestestvére, magával hozva felfegyverzett vitézeinek nagy csapatát. … Szilágyi Mihály és a vele tartó nemzet és Magyarország nemeseinek csaknem egész gyülekezete azt szorgalmazta, hogy Mátyás grófot válasszák meg királynak. … Megegyezett tehát az ország egyházi és világi főméltóságainak és előkelőinek tanácsa és az egész magyar nemzetnek is úgy tetszett, hogy Mátyás gróf a királyi méltósággal felruházva uralkodjék Magyarországon. … Mikor pedig a választás a köznép tudomására jutott, az egész magyar nép ujjongott nagy örömében…” (ford. Horváth János)

Mátyás oklevele a Szenterzsébeti Terjék és az Ákosházi Sárkány családok birtokügyében 1483. Fotó: MNL ZML

Thuróczy János országbírói jegyző, ítélőmester 1478-ban megjelent, „A magyarok krónikája” című történeti művéből vett sorok tudósítják az utókort az 560 évvel ezelőtti jeles eseményről: 1458. január 24-én királlyá választották a fiatal Hunyadi Mátyást.

A középkor leghíresebb magyar uralkodójának élete és munkássága mindig kedvelt témája volt a történeti kutatásoknak. A 2008. évi reneszánsz év eseményei az ember megújulását, az új dolgokra való nyitottságát helyezték előtérbe. Az akkori központi nemzetközi jubileumi konferencia – amelynek három fiatal zalai kutató is a részese volt – jelentős eredményeket hozott Mátyás kora, a magyarországi humanizmus és reneszánsz kutatásában.

Az idei kettős jubileum – királlyá választásának 560. és születésének 575. évfordulója – jó alkalmat ad arra, hogy áttekintsük, az utóbbi 10 év kutatásainak eredményei mennyiben tudták árnyalni és gazdagítani a nagy uralkodó ellentmondásos személyiségéről és ellentmondásos koráról kialakult képet. Ez azért is fontos, mert Mátyás személyét évszázadok óta legendák övezik. A történészek sokszor leírták már, hogy 1458. január 24-én Mátyást nem koronázhatták meg a Duna jegén. Egyrészt őt akkor éppen Prágában tartotta a cseh király házi őrizetben, másrészt a Szent Korona már évek óta Bécsben volt Frigyes császárnál. Mátyás csak évek múlva tudta súlyos pénzek és egy tragikus következményű utódlási egyezmény árán visszaszerezni.

Mátyás zalaegerszegi emléktáblája Fotó: A szerzõ

Ennek ellenére néha még ma is felbukkan a jégen koronázott király legendája. Hasonlóan belegyökerezett a magyar köztudatba az álruhában az országot járó „igazságos” király képe, aki megleckézteti a gyevi bírót. Nem nehéz ebben egy népmesei motívumot felismerni. Egy esetben valóban előfordult, hogy Szabács ostrománál a király közkatonának öltözve egy csónakból próbálta megfigyelni a vár erődítéseit, de ez majdnem az életébe került, kis híján eltalálta egy nyílvessző. Említhetnénk Kinizsi Pál, a „szegény molnárlegény” esetét is, mint legendát, de a sort folytathatnánk tovább is. Helyette tegyük át ezeket a szép történeteket a legendák világába és foglalkozzunk a határozott s erőskezű uralkodó alakjával. Új források feltárása és a már ismertek újbóli átgondolása szükséges ahhoz, hogy kiderüljön: a személyes tragédiákban is bővelkedő sorsú király, aki kemény kézzel vitte végig pénzügyi, közigazgatási és hadi reformjait, s az akkori Európa egyik legjelentősebb uralkodójaként országát a legközelebb vitte a nyugati keresztény kultúrkörhöz, az ország legnépszerűtlenebb embereként halt meg 1490-ben, Bécsben.

Az elmúlt évek tudományos kutatásainak egyik fontos eredménye, hogy napvilágot látott egy Mátyás-itinerárium, azaz a király tartózkodási helyeinek listája. Horváth Richárd, a Hunyadiak korának szakértő kutatója ezt olyan oklevelekből állította össze, amelyeket a királyi titkos pecséttel vagy Mátyás saját gyűrűspecsétjével hitelesítettek, tehát ténylegesen a király tartózkodási helyén keletkeztek. Ezekből pontosan lehet tudni, hogy például a frissen megválasztott király 1458. február 16-án érkezett haza, ekkor adott először itt oklevelet. Az itineráriumból tudjuk azt is, hogy Mátyás mindössze egyszer járt Zalában, egy boszniai hadjáratra indulva útközben 1480. augusztus 28-án Alsólendván, szeptember 1-jén pedig Perlakon keltezett oklevelet.

Mátyás, a király – bronz szobor a visegrádi várban Fotó: A szerzõ

Érdekes adatokkal szolgál a királyné itineráriuma is. E szerint Beatrix 1478 után gyakorlatilag mindenhova elkísérte királyi férjét, még a nőnek nem való hadjáratokra is. Érdemes megemlíteni, hogy amikor a Mátyás által felemelt zalai köznemesi család tagja, Csébi Pogány Péter 1480. november 18-án új adományt kapott az Enyere környéki birtokokra, az oklevélben szerepel egy olyan kitétel, hogy az adományozás Beatrix királyné jóváhagyásával történt. (Talán éppen békülős időszakban voltak…)

Az utóbbi évek kutatásai pontosították a középkori magyar megyék tisztségviselőinek oklevelekből megismerhető névsorát, idegen szóval ezt hívjuk archontológiának. Már régóta ismert, de nem köztudott az a tény, hogy Kinizsi Pál 1478 és 1484 között az akkori Zala megye ispánja volt. Sajnálhatjuk, hogy a személyéhez fűződő molnárlegény-legenda miatt ő sokkal ismertebb, mint hozzá hasonló kvalitású kortársa, Egervári László, Mátyás sikeres zalai hadvezére. Említsük meg azt is, hogy új eredmények születtek Egervár várának újabb régészeti kutatásaiból, amelyeket Vándor László végzett.

A kutatás és a közvélemény is gyakran felteszi azt a kérdést, mit jelent Mátyás öröksége a késői utódoknak. A legendákban élő szólás mellett, amely szerint „meghalt Mátyás, oda az igazság”, inkább idézzük a történetíró, humanista Bonfini versét: „Érc, márvány és a könyv nem hagy enyészni soha.” A kivételes történelmi személyiség teljesítménye nemcsak az államszervezésben, hanem a kultúrában is messze meghaladta korát.

Szűkebb hazánkban 2009 óta nemcsak oklevelek és épületromok őrzik Hunyadi Mátyás emlékét, hanem a zalaegerszegi Mátyás király utca 2. számú házának falán elhelyezett bronz dombormű is, Farkas Ferenc szobrászművész alkotása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!