Hurkatöltés

2017.12.17. 14:48

Volt bőven disznóság Felsőrajkon

Hurkatöltőt profi módon kezelő politikussal és disznóbéllel zsonglőrködő kórházigazgatóval is lehetett szombaton találkozni Felsőrajkon.

Szabó Zsófia

Fotó: Szakony Attila

A hagyományos karácsonyi vásáron ezúttal nem csak jóféle, háztáji étkekből, hazai földön termelt zöldségekből vagy kézműves portékákból lehetett válogatni.

A várudvar környékén, természetesen jó ügy érdekében, több merényletre is sor került, amelynek érdekében, elsőként, egy kétmázsás disznót „áldoztak fel”. Ugyanis, az ünnep közeledtével, mint ahogy anno a falvakban szokás volt, levágtak egy hosszú hónapokig hizlalt sertést, hogy jóllakjon belőle a község apraja-nagyja. A munkából nem maradt ki senki, a hajnali, a kellő pálinkás bemelegítés után, bár a felsőrajkiaknak némi alsórajki segítségre is szükségük volt a teendőkben.

– Ma már kuriózumnak számít még falun is a disznóvágás – mondta Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, a hagyományápoló program, egyúttal a dupla merénylet kitervelője.

A barack ágyas volt, a disznó meg hájas, így jutott mindenkinek a falatokból, amit „tankolás” után készítettek a szorgos helyiek. Mátyás Zsolt „keverte” az alapanyagot a későbbi akcióhoz. Nem egyedül: a csinos hölgykoszorú,Tömpéné Novák Edina és Horváth Anikó jó kolbász-culágernek bizonyult.

– Ügyesek a lányok, rááll a kezük – értékelte Mátyás Zsolt a csapat munkáját.

Pár méterrel arrébb a tor bizonyítékait, a hússal telt tepsiket emelte ki a kemencéből a Suli Harmónia Alapítvány elnöke, Kósa Istvánné. Kezéből sebtiben kapkodták ki a csinos „pincérasszonyok” a disznóságokat, hogy felszolgálják a vendégeknek, akik közt prominens megyei közéleti személyek is voltak.

Fotós: Szakony Attila

Akkor még nem tudták, mihez kell az energia. Ugyanis Vigh László nem csak disznótorra hívta meg őket, hanem disznólkodásra is. Hagyományos hurkatöltőbe pakolt kolbászhússal kellett a belet töltenie a házigazdán túl dr. Kvarda Attila, dr. Halász Gabriella kórházigazgatóknak, dr. Pál Attilának, a megyei közgyűlés elnökének és lapunk főszerkesztőjének, Horváth A. Attilának.

Nem ment simán a dolog. Volt, aki sikosítóért rimánkodott, másnak a töltő volt vastag. A rangadót újságunk főszerkesztője nyerte, ő volt a leggyorsabb töltő. Bár a veszteseknek sem maradt savanyú a szőlő. Azaz, kicsit mégis...

– Az én töltőmet valami gáttal befékezték, ne tudjam kinyomni – nevetett dr. Kvarda Attila.

– Volt már kolbásztöltésben részünk – fűzte hozzá dr. Halász Gabriella – de nem ilyen szerkezettel.

– Mi lett volna akkor, ha nem edzettem volna erre? – tette fel a költői kérdést a verseny végén dr. Pál Attila.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!