Kirándulás

2017.11.14. 13:25

Túra a holdfényben

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park és a Rezi Várbarátok Köre Egyesület – a helyi polgárőrök segítségével – ismét megrendezte a rezi várhoz tartó Holdfénytúrát. Tafota Istvánné, a Várbarátok Köre elnöke számolt be a túráról lapunknak.

Keszey Ágnes

Sármelléki általános iskolások

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park és a Rezi Várbarátok Köre Egyesület szervezésében került megrendezésre november 3-án a 8. Holdfénytúra, melynek célállomása a rezi vár volt.

A túra megrendezésének ötlete egy 8 évvel ezelőtti fotókiállításon született Reziben, annak kapcsán, hogy mennyire kedvelik az emberek az évtizedek óta évente megrendezésre kerülő májusi hagyományos Vártúrát, mely nappal zajlik, legyen olyan is, ami őszidőben, az esti órákban, amit a telihold fénye kísér. Akkor 60 fővel indult útnak.

Ahogy múltak az évek, sokszor megesett, hogy nem volt látható a Hold, mert annyira nagy volt a köd és felhős volt az idő, esett és fújt de a kitartóak akkor is megtették a távot. Olyan is volt, hogy csak páran, mert esett a havas eső. Aztán az elmúlt években beállt a létszám olyan 250-300 főre, ami éveken keresztül tartotta magát.

Hihetetlen de az idén közel 700-an tették meg az utat a telihold fényénél a rezi várra. Érkeztek csapatok helyből a környező településekről, Cserszegtomajról, Keszthelyről, Hévízről, Alsópáhokról, Karmacsról, Vonyarcvashegyről, Felsőpáhokról, Várvölgyről, Zalaszántóról, Kehidakustányból, de Zalaegerszegről, Ajkáról, Fonyódról, Sárvárról, Budapestről, Balatonboglárról, Zalaszentgrótról, Tapolcáról, Marcaliból, Győrből, Tűrjéről, Lesencetomajról, Veszprémből, Nagyatádról, Pakodról, Zalalövőről, Sümegről,Szombathelyről, Dunaújvárosból, Nagykanizsáról, Zalakarosból, Kaposvárról.

Sármelléki általános iskolások

Az idő csodálatos volt, világított a Hold. Az útvonalon 7 állomás feladatait kellett teljesítenie a túrázóknak. Az első állomáson a túrával kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolni, a másodikon illóolajok illatait kellett felismerni, a harmadikon madárhangokat, a negyediken az erődben található állatok fényképeit kellet a sötétben megkeresni, felismerni, az ötödiken kerti növények terméseit tapintással felismerni, a hatodikon sötétben célba dobni, a hetediken helyi szörpöket és házi pálinkákat felismerni.

A várhoz érve a tiszta időben mindenki gyönyörködhetett a Hold által megvilágított gyönyörű panorámában, majd az előre elgyújtott tűzrakó helyeken mindenki megsüthette az útravalóul csomagolt szalonnáját. Egy kis melegedés és falatozás után aztán mindenki hazafelé indult.

A túra lebonyolításában nagy szerepet vállaltak a Rezi Várbarátok Köre Egyesület és a Rezi Községi Polgárőr Egyesület tagjai.

Az első három helyezés a pontszámok alapján:

I. helyezett: 

HOLDFÉNYCSAPAT

MÁRSHÁK ÉS A MEDVE

KATI ÉS ANGYALAI

WUNDERSCHÖN UND SUPERSEXI

II. helyezett: 

NEKEM MINDEGY

NINCS JOBB ÖTLETEM

BATMAN ÉS CSAPATA

HOLDFÉNY ŐRZŐI

III. helyezett

NAGYATÁD CSILLAGJAI

Gratulálunk minden résztvevőnek! Mindenkit szeretettel várunk jövőre a májusi Vártúrán és az őszi Holdfénytúrán.

Tafota Istvánné

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!