Cukrász

2017.11.18. 10:00

Torta-Oscar a mesekastélynak és alkotójának

A Torta-Oscarnak hívott díjat nyerte el aprólékosan kidolgozott, cukormázból készült tortájával Vargáné Orbán Anikó.

Keszey Ágnes

Fotó: Keszey Ágnes

Másfél évvel ezelőtt már bemutattuk a kék és fehér színben pompázó, 1,20 méter magas mesekastélyt, melyet a cserszegtomaji alkotó készített el, férje Varga Balázs biztatására és segítségével.

A részletgazdagon, finoman kimunkált, légies lépcsősorok, a virágdíszek, az égbe nyúló kecses tornyok, a dísztorta minden része cukormázból, royal icing technikával készült. Alkotójának hatalmas meglepetés volt a Cake Masters Awards, a Torta-Oscarnak hívott díj elnyerése, sőt, annak előtte még az is, hogy a jelöltek közé került.

- Olyan leveleket nem mindig nyitok meg, melyek nem magyar nyelvűek. Egyszer, egy hosszú nap végén mégis elolvastam egy ilyet. Rosie Mazumdert (a verseny főszervezője, a lap tulajdonosa) arról írt, hogy valószínűleg elkeveredett az előző levelük, mely arról szólt, hogy a négy jelölt között vagyok a Cake Masters Awards-ra és szeretettel várnak Birminghambe. Háromszor is elolvastam, annyira hihetetlen volt- idézte fel Vargáné Orbán Anikó.

Monumentális, de légies és aprólékosan kidolgozott a díjnyertes torta Fotó: Varga Balázs

Az alkotó agrármérnökként végzett, majd mézeskalács-készítéssel kezdett foglalkozni, néhány éve pedig megismerkedett a royal icing technikával, mellyel kiteljesedett művészete. Már másoknak is átadja tudását, fortélyait. Tavaly nevezett a nemzetközi versenyre, de akkor nem jutott tovább. Hogy idén hogy került be, máig sem tudja.

- Ez a verseny nem egyetlen tortáról szól, a munkásság, a stílus is meghatározó. A jelöltek között volt egy cukrász, aki nagyon szépen csinálja a klasszikus royal icing-ot. Másikuk, egy olasz hölgy rengeteg versenymunkával járt már Birminghamben, szintén a klasszikus vonalat követi. Az indiai hölgy is nagyon sok munkával jelenik meg: kicsit ő is hazájának világát jeleníti meg.

Számomra nagy kérdés volt, hogy a klasszikus irányzat, ami nagyon szépen ismétli és fejleszti a régieket és az enyém hogyan mérhető össze. Én nem Angliában tanultam (a technika a viktoriánus Angliában terjedt el) de természetesen a szakirodalmat tanulmányoztam és beleviszem a magyar motívumokat is. A torta oldalán lévő virágdíszítés például abszolút újdonságként hathatott, ez az, ami igazán belőlem fakad- vallja Vargáné Orbán Anikó.

Vargáné Orbán Anikó és férje, Varga Balázs a díjátadó gálán

Hétszáz fős vendégsereg előtt tartották a díjkiosztó gálát, ünnepélyes és emelkedett hangulatban. 18 kategóriában hirdettek győzteseket. a Royal Icing díjnyertese lett ő.

- Reménykedtem, de nem voltam felkészülve, hogy engem szólítanak a színpadra, nem írtam beszédet sem, rögtönöztem- idézte fel. Hihetetlen volt számára, hogy nevét hallja. Az a gondolat is átsuhant benne: mi lesz ezután?

- Kérdés, hogy egy ilyen siker, ilyen elismerés után hova tovább. A nemzetközi kapcsolatokon keresztül lehetnek olyan felkérések melyeknek nem biztos, hogy az ember tud vagy szeretne megfelelni. Három gyermekem van, szeretném, ha nem mindig minden a munkáról szólna szeretnék családi életet élni. Viszont a kihívások éltetnek, így nagy várakozással nézünk a jövőbe. Sok ötlet van bennem,, amit nem próbáltam, nem mutattam meg.

Az alkotás felvillanyozza az embert. El kell csendesedni meg kell nyílni koncentrálni valamire és jön az ihlet, az ötletek, a finom, apró mozdulatok. Az ember ilyenkor érzi, hogy nagyon jó lesz. A stresszes világban megnyugvás, rengeteg energiát és örömet ad. Ilyenkor boldog vagyok, kiegyensúlyozott és a szívemre tudnám ölelni az egész világot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!