Trükkös csalók

2017.11.08. 10:00

Némi óvatosság és gyanakvás nem árt

A csalók, trükkös tolvajok kedvelt célpontjai az idős és lehetőleg egyedül élő emberek. Ez nem jelenti, hogy mindenhol rémeket kell látni, de némi óvatosság és gyanakvás nem árthat.

Arany Gábor

Fotó: Shutterstock

A bűnmegelőzési szakemberek időről időre felhívják a figyelmet a legfontosabb tudnivalókra. Hamarosan kezdődik a felkészülés az év végi ünnepekre és az ezzel járó forgatag a rosszakaratú embereknek is kedvez.

A zseblopás elkerülésére ne vigyünk magunkkal a szükségesnél több készpénzt, fizessünk bankkártyával, de a PIN-kódját fejben tartsuk! Vásárolni lehetőleg világosban és ne egyedül induljunk el! Biztos helyre tegyük minden értéket, lehetőleg a ruha belső zsebeibe, vagy zárt, nem túl könnyen nyitható táska mélyébe. A zsúfolt helyeket lehetőség szerint kerüljük. Idegen kérésére ne váltsunk fel pénzt!

Hazatérve az ajtót zárjuk be a besurranások megelőzésére és tartsuk zárva, ha otthon vagyunk is vagy csak átlépünk szomszédba! A bejárati ajtóra szereltessünk széles látókörű optikai kitekintőt, valamint biztonsági láncot.

A megfelelő mechanikai szilárdságú ajtó több ponton záródjon. Ezt érdemes kiegészíteni elektromos érzékelő, riasztó berendezéssel, ami jelez egy vagyonvédelmi cég diszpécserénél. A szomszédokkal pedig alakítsunk ki olyan viszonyt, hogy szükség esetén figyeljünk egymás otthonára. Az értékesebb vagyontárgyakat fotózzuk le, leltározzuk, feltüntetve az egyedi jellemzőket, azonosítási számokat. Nagyobb összeget ne tartsunk otthon, az értékeket helyezzük házi széfbe, vagy legalább jól lerögzített, erős pénzkazettába.

Ha mégis betörés áldozatává válunk, akkor a rendőrség kiérkezésig a helyszínt ne változtassuk meg, semmihez ne nyúljunk.

A trükkös lopás is gyakori. Ennek lényege, hogy a szélhámosok hihetőnek tűnő magyarázattal, kéréssel bejutnak a lakásba és a tulajdonos figyelmét elterelik, majd alkalmas pillanatban zsebre vágják pénzét, vagy értéktárgyait.

Fotó: Shutterstock

Ürügy lehet a segítség kérése: rosszul van, pohár vizet inna; a telefont szeretné használni, mert baleset érte a közelben; sürgősen forintra van szüksége, de csak eurót vagy ékszert tud adni érte. Emellett a házaló árusok, felvásárlók, adománygyűjtők, ügynökök felbukkanása is gyakori, vagy éppenséggel hivatalos személynek adják ki magukat. Bármit mondanak, ne engedjük be őket a lakásba, de ha mégis, legyen ott szomszéd, vagy rokon.

Ha ezt megfogadjuk, kevesebb lesz a látogatónk, de értékeink is megmaradnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!