Mulatság

2017.09.28. 08:00

Szüreti dáridó Babosdöbrétén

Maestoso Mohikán és Maestoso Hurrikán, az országos fogathajtó bajnokságon is remeklő két pej lipicaival az élen indult hosszú útjára szombaton délután a feldíszített szüreti kocsisor.

Fincza Zsuzsa

Útközben gyakran megálltak, daloltak, táncoltak

Fotó: Fincza Zsuzsa

Mohikán nyergében Sántha Krisztián, Hurrikánéban Frankó Krisztina rámi illetékességűek, mégis hazai pályán lovagoltak, hiszen Rám önálló falu ugyan, de közigazgatásilag Babosdöbrétéhez tartozik.

 

Az idősebb döbréteiek már a gyermekkorukból hétországra szóló szüreti felvonulásokra emlékeznek, melyek végén olyan híres bálokat tartottak, hogy a kedvükért Kustánszegről, Dobronhegyről, de még Bödéből is átgyalogoltak a mulatságra vágyó fiatalok.

– Aztán hosszú szünet következett, s bár voltak közben próbálkozások, ellaposodott a dolog. Három évvel ezelőtt úgy döntöttünk, nem hagyjuk feledni ezt a régi szép hagyományt. S amilyen sikere van, ez így lesz húsz év múlva is – jósolta pólyás babájával a karján a csinos, fiatal cigányasszony jelmezében Szinayné Csarmasz Bernadett, Babosdöbréte polgármestere.

Útközben gyakran megálltak, daloltak, táncoltak
Fotós: Fincza Zsuzsa

A falu önkormányzata a Babosdöbrétei Élő Hagyományőrző Kulturális Egyesület segédletével felkutatta a régi szokásokat és e szerint szervezte meg a menetet. A kiglancolt veterán traktorok és a matuzsálemek pótkocsiját virággal és szőlővel díszítették, padokkal, székekkel, az öregebbjének fotellel bútorozták be, hogy kényelmesen utazzanak a népviseletbe öltözött „magyar lányok” és legények, a cigányasszonyok, a jósok, a kormosok, a lisztesek, a kisbíró, a bíróné, a kisdobos, a tangóharmonikás, a Lúdas Matyi, szóval az egész díszes társaság.

– Először teszünk egy kis kunkort a kastély és a templom körül, aztán elmegyünk a hozzánk tartozó Kökényesmindszentre, onnét Rámba, majd Döbréte északi bejáratától végigmasírozunk a falun, s visszatérünk a kastélyhoz. Minden utcát végigjárunk, hogy senki se maradjon le a legnagyobb őszi munka ünnepéről – így a polgármester

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!