A pandémia szülöttei

2021.03.22. 10:13

Zalai Richárd új utakon jár, apává vált és érkezik szólólemeze

A dél-zalai város szülötte, Zalai Richárd, az IALAZ nevű formáció alapítója a pandémiás időszakban indította el szólóprojektjét. Enne első dala az „Árral szemben”, melynek klipje most jelent meg. A projekthez egyébként köze van a szerző-előadó apává válásának és két szerb határőrnek is. Hogy hogyan? Cikkünkből kiderül.

Horváth-Balogh Attila

Zalai Richárd a hetvenes évekbeli félmoduláris szintetizátor újból kiadott változatával a Dunán

Fotó: ZH Archívum

Zalai Richárd IALAZ nevű formációjával már jelentős külföldi sikereket ért el, játszottak többek között Lettországban, Litvániában, Máltán, Romániában, Szlovákiában és Csehországban is. A fiatal művész Nagykanizsáról indult útnak, hogy megvalósítsa álmait.

- A dél-zalai városban születtem, ott is éltem a középiskola elvégzéséig – mondta el lapunknak Richárd. – Az egyetem miatt költöztem Pécsre, majd pedig Budapestre. Megvolt a maga szépsége a kisvárosi létnek. Az Olajbányász-pálya melletti gördeszkás hely, az Erzsébet téri találkozások, a Hely Klub koncertjei, buli után a Pingvin hajnali hamburgerei, hogy csak néhányat említsek és mindent könnyedén el lehetett érni gyalogszerrel, közel laktak a barátok. A Balaton 30 perc kocsival, a tengerpart 3 óra. A helyi zeneiskola növendéke voltam, dobolni tanultam Vajda Józsi bácsinál 7 éves koromtól. Megfordultam a híres helyi fúvószenekarban is. Végül a dobolás abbamaradt és autodidakta módon zongorázni kezdtem már az egyetemi éveim alatt. Mindig is érdekelt, milyen lehet egyedül megírni egy dalt és akár egyszerre több hangszeren játszva elő is adni. Ennek a lenyomata többek között ez a szólóprojekt.

Zalai Richárd a hetvenes évekbeli félmoduláris szintetizátor újból kiadott változatával a Dunán
Fotó: ZH Archívum

A Covid alatt elindított projekt befelé fordulós, chill, downtempo dalaival és az ezeket tartalmazó, áprilisban megjelenő három számos EP-vel ezúttal a tőle megszokotthoz képest picit más zenei területeken kalandozik, ahogy az életben is teljesen új szerepben találta magát: apává vált.

- A bennem kavargó érzések lenyomatai ezek a dalok. Valahogy próbáltam elképzelni az előttünk álló 9 hónapot és ebbe a 15 percbe belesűríteni a fogantatástól egészen a megszületésen át az első egymásra nézést és szerelembe esést – meséli.

Az anyag a Travel the Unknown címet kapta, melynek számait egy különleges, live session videóban mutatja be Richárd a Duna közepén. A felvezető Like Sailing videója már meg is jelent. A szám érdekessége, hogy egy nagyon különleges, ARP 2600-as szintetizátor is szerepel benne, amiért Richárd több ezer kilométert utazott Bulgáriába.

- Egy 70-es évekbeli felmoduláris szintetizátor újbóli kiadása indította el a dal megszületését – mesélte. – Nehéz szavakkal kifejezni, mennyire inspiráló hangszer, mennyire átütő, mással nem összehasonlítható hanggal rendelkezik. Magyarországra nem is jutott belőle, én is több ezer kilométert utaztam érte Bulgáriába, ahol az eladó, mint a gyártó több 10 éves helyi disztribútora kapott belőle egyetlenegy darabot. Nem is volt zökkenőmentes a hazaszállítása, mivel a szerb határon – nem uniós tagállam lévén – megnézték a csomagtartót és vérszemet kapva, mindenféle indokra hivatkozva kenőpénzt szerettek volna kicsikarni belőlünk. Egy órás győzködés után a feleségem megkérdezte tőlük, hogy van-e feleségük, gyerekeik és hogy örültek-e volna, ha terhes párjukkal is így bántak volna mások. Az érdekes az egészben, hogy a nejem akkor még semmi külső jelét nem mutatta, hogy tényleg babát vár, de bízott abban, ezzel hatni tud rájuk. Pár héttel később aztán bizonyossággá vált az örömhír, amit ezek szerint a 2 szerb határőr előtt tudott meg, mint a családunk és a barátaink – sőt, mi magunk is – árulta el.

Így többek között ez a „híres” szintetizátor is látható a most megjelent Like Sailing videójában, melyet a Duna közepén forgattak egy hajón, lassan elhaladva a folyón Budapest legpazarabb épületei előtt. A Like Sailing nyugodt tempójával ringat bele az utazásba.

- A hajó, mint egy mozgó sziget elválaszt mindentől, végig előre halad, jövőbe tekint és közben nyugalmat áraszt – érzékeltette a klip képi világának mondanivalóját Richárd. – Körülötte minden folyik a maga medrében, de kiszámíthatatlanul és folyamatosan változik. Mintha karanténból szemlélnéd a világot egy üvegen keresztül. Számomra ez a párhuzam érzékelteti legjobban, milyen érzés a gyerekvállalás ebben a bizonytalan világban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában