Zenevilág

2020.08.12. 08:00

A Tales of Evening új basszusgitárosa is bemutatkozik a vadonatúj klipjükben

Az elmúlt hét végén forgatta le legújabb dalának videoklipjét a szimfonikus metalt játszó Tales Of Evening. A Csak én látom című szerzemény a 2021-ben megjelenő ötödik nagylemez előfutára lesz, s ebben a dalban mutatkozik be a csapat új basszusgitárosa, Szegedi Dávid.

Gyuricza Ferenc

Fotó: Gyuricza Ferenc

A felvételek egy része a Hevesi Sándor Színházban zajlott, Gerócs Balázs vezetésével. Az ugyancsak zalai kötődésű operatőr-rendezőt jól ismerik a Tales Of Evening tagjai, annak idején vele forgatták az első videoklipjüket a Lázadás című slágerükhöz, azóta pedig számos alkalommal dolgoztak együtt.

Fotó: Gyuricza Ferenc

- Balázs tisztában van a zenekar értékeivel és erényeivel, tudja jól, hogy mit képviselünk, illetve mi az, amit zenékkel mutatni szeretnénk – mondta a billentyűs hangszereken játszó Ádám Attila, a Tales Of Evening dalszerző-vezetője. – A Csak én látom című dalhoz olyan klipet készítünk, aminek van egy kis története, ugyanakkor a zenekar imidzsét is erősíti. Ezért a felvételek egy része a színpadon mutat meg bennünket, ezeket a jelenteket vettük fel a színházban, de lesznek külső felvételek is, azokon már csak az énekesnőnk, Dudás Ivett lesz látható. S ami nagyon fontos még, ebben a klipben mutatkozik be az új basszusgitárosunk, Szegedi Dávid.

Fotó: Gyuricza Ferenc

A Tales Of Evening július 29-én jelentette be, hogy Németh Attila mintegy öt évnyi közös munka után elhagyja a zenekart. Ádám Attila úgy fogalmazott: nagyon sajnálják döntését, s szomorúan vették tudomásul, hogy volt zenésztársuk ennyi év után már nem látja a jövőjét a csapaton belül, de tiszteletben tartják döntését. Az új tag kiválasztását hosszas keresgélés előzte meg. Először Zalában próbálkoztak, hiszen az lett volna a legpraktikusabb megoldás, de egyetlen olyan alkalmas személyt sem találtak, akivel hosszú távon együtt tudtak volna dolgozni. Végül a gitáros Varga Krisztián javaslatára vették fel a kapcsolatot a százhalombattai Szegedi Dáviddal.

Fotó: Gyuricza Ferenc

- Dávidról már az első, még telefonos beszélgetésünk során nagyon szimpatikus kép alakult ki bennem, amit aztán a személyes találkozások is megerősítettek – folytatta Ádám Attila. – Fiatal, jó fazonú, nagyon tehetséges és ambiciózus zenész. Van zenekari tapasztalata, 12-13 évesen már színpadon állt, jelenleg pedig a Kőbányai Zenei Stúdió növendéke. Ujjal penget, s nagyon ízlésesen játszik abszolút érzi azt a műfajt, ami a Tales Of Evening sajátja. Ez az új dalunkban is megmutatkozik, hiszen abban a saját témáit ő maga dolgozta ki. Amikor meg kell szólalnia a basszusgitárnak, nagyon izgalmas harmóniákat kapunk tőle, miközben a refrén alatt szépen visszahúzódik, egyáltalán nem tolakodik be a középtartományba.

Fotó: Gyuricza Ferenc

A Tales Of Evening számára a 2020-as esztendő igencsak biztatóan indult, hiszen március elején első nemzetközi turnéjukon vehettek részt a szimfonikus metal műfaj egyik jól ismert képviselője, az olasz Rhapsody Of Fire társaságában. Ádám Attila azt mondja, egy hirtelen jött lehetőséget ragadtak meg, amit aztán a koronavírus járvány ugyanolyan váratlanul derékba is tört, az utolsó két állomást – egy németországi és egy svájci koncertet – le kellett mondaniuk. Ennek ellenére nagyszerű élményekkel tértek haza.

Fotó: Gyuricza Ferenc

- A Rhapsody Of Fire menedzsmentjével az a Sebastian Levermann kapcsolt össze bennünket, aki az előző két albumunk masterelését végezte – folytatta Attila. – Az olaszok éppen turnétársat kerestek maguk mellé, mert az egyik előzenekaruk az utolsó pillanatban visszamondta a közös koncertezést. Mi pedig kapva kaptunk az alkalmon. Olyan gyorsan jött minden, hogy március 4-én, szerdán este állapodtunk meg a részletekről, s másnap már indultunk is Bécsbe, az első koncert helyszínére.

Fotó: Gyuricza Ferenc

A Tales Of Evening tagjai akkor még nem foglalkoztak az Európa középső részén akkoriban éppen kibontakozóban lévő koronavírus járvánnyal, ők a lehetőséget látták a turnéban, amivel igyekeztek is élni. A zenekarvezető elmondása szerint csupa pozitív élménnyel tértek haza. A közönség részéről mindenütt pozitív fogadtatásban volt részük, volt, ahol a dalaikat is ismerték. Azt, hogy a zenekar jó benyomást keltett, többek közt az eladott CD-t, pólók és pulóverek száma mutatja, de az is jelzi, hogy azóta rengetegen keresték meg őket a közösségi médiafelületeken vagy emailben.

Fotó: Gyuricza Ferenc

- Nekem személy szerint talán a bukaresti koncertünk a legemlékezetesebb, de Szerbia is nagyon jó volt – idézi vissza a billentyűs. – Tudjuk jól, hogy az előzenekarok sorsa egy kicsit mostoha, hiszen rájuk sosem kíváncsiak annyian, mint a főzenekarra, de bennünket minden helyszínen sokan néztek, s nagyon lelkes is volt a közönség. Egyetlen helyszínen sem kellett olyannal szembesülnünk, hogy csak lézengtek volna a teremben, amíg mi zenéltünk. A turnétársak részéről is pozitív visszajelzéseket kaptunk, mind a Symphonity, mind a Rhapsody Of Fire tagjainak szimpatikusak voltunk, ami azért is szívmelengető, mert az olaszok billentyűse, Alex Starapoli a szimfonikus power metal műfajának egyik megteremtője. A turné során rengeteg élményre és hasznos tapasztalatra tettünk szert. Először voltunk külföldön, illetve először utaztunk turnébuszban, aminek a fekhelye rendkívül szűkös, fel sem tudsz ülni az ágyadban. Az viszont óriási élmény, hogy este Bécsben fekszel le aludni, majd másnap már valahol Magyarország középső részén ébredsz.

Fotó: Gyuricza Ferenc

Attila azt is elmondta, a turné közben döbbentek rá, hogy milyen profi társasággal dolgozhattak együtt. Az olaszok a vírushelyzet miatt folyamatosan kapcsolatban álltak, naponta többször is egyeztettek a menedzsmentjükkel és az adott országok olasz konzulátusaival. Nagyon odafigyeltek arra, nehogy valamelyikük megfertőződjön, Volt olyan helyszín, ahol még azt megtiltották nekik, hogy a koncertjük után kimenjenek a közönség soraiba beszélgetni, fotózkodni, amikor pedig annyira eldurvult a helyzet, azonnal félbeszakították a turnét.

Fotó: Gyuricza Ferenc
Fotó: Gyuricza Ferenc

- Az utolsó koncertünket Zágrábban adtuk, azóta nem is léptünk fel – mondta a Tales Of Evening vezetője. – A karanténidőszakot oly’ módon próbáltuk meg hasznosítani, hogy belekezdtünk a soron következő nagylemezünk munkáiba. Eddig 14 dalvázlat készült el, s öt dalnak mer szövege is van. Más módszerekkel dolgoztunk, több időnk volt, ezúttal jobban rá tudtunk készülni a dalszerzésre. Ezzel szeretnénk elkerülni azt a hibát, hogy túlságosan hasonló hangulatú dalokkal rakjuk tele a lemezt. Az új album zeneileg változatosabb, sokszínűbb lesz. Arra törekedtünk, hogy minden dal mind zenéjét, mind szövegét tekintve egy-egy önálló téma legyen, s ennek köszönhetően markáns dalok laza fűzérét adja majd az új nagylemez. Abban is változtattunk, hogy ezúttal Ivett találja ki először az énekdallamokat, s én csak azt követően írom meg, igazítom hozzájuk a szövegeket. Ezáltal az én munkám lett több, viszont a végeredmény sokkal zeneibb, illetve elkerültük azokat a nyelvtörőket, amikkel Ivettnek bizony néha alaposan meg kellett küzdenie. A lemez megjelenése jövőre várható, hiszen akkor lesz tíz éves a Tales Of Evening. Azt gondolom, tíz év, öt nagylemez, ez jó apropó lesz arra, hogy még nagyobb erőbedobással tegyük oda magunkat a színpadon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában