Dalok két énekhangra

2019.02.12. 10:00

Pénteken mutatkozik be a zalai közönség előtt a Hellogramm zenekar

Két karakteres, markánsan elkülönülő, ugyanakkor egymást jól ki is egészítő énekhangra alapoz az a vadonatúj formáció, amely pénteken este mutatkozik be a zalai közönség előtt. A Hellogramm együttest ismert tagok alkotják, Pércsi Beáta és Gál Szabolcs énekesek, Polgár Péter gitáros, illetve Koller László basszusgitáros.

Gyuricza Ferenc

A Hellogramm zenekar. Balról Polgár Péter, Gál Szabolcs, Pércsi Beáta és Koller László Fotó: Seibert Csaba

A zenekar létrehozásának mozgatórugója Polgár Péter volt, aki régóta szeretett volna olyan csapattal is megjelenni a hazai könnyűzenei palettán, amelynek dalai egy női és egy férfi énekhangra íródnak. Ez a felállás meg is határozza a csapat zenei világát, zömében duetteket adnak elő. Egyelőre főleg feldolgozásokat, de van saját daluk is, amiből természetesen többet is szeretnének.

A Hellogramm zenekar. Balról Polgár Péter, Gál Szabolcs, Pércsi Beáta és Koller László Fotó: Seibert Csaba

– Elég eklektikus a repertoár, hiszen a hatvanas évek dalaitól a klasszikus rockslágereken át egészen napjaink közkedvelt szerzeményeiig bezárólag sok minden megtalálható benne – magyarázta Polgár Péter. – Ezzel együtt teljesen egyéni a Hellogramm hangzása, attól válik azzá, ahogyan játsszuk ezeket a dalokat, mindegyikbe igyekszünk valami pluszt beletenni. A lényegét azonban a minimál hangszerelés adja, a két énekhangot csupán két gitár kíséri, s ez egyáltalán nem jellemző a mai pop-rock zenében. Kávéházi zene ez, akusztikus hangzással, és két remek énekhanggal. Mindannyian újat hozunk a tőlünk eddig megszokotthoz képest, én például teljesen kiléptem a saját komfortzónámból azzal, hogy akusztikus gitáron játszom.

– Többen is mondták már, hogy érdemes lenne Szabolccsal közösen dolgoznunk, mert nagyon jól passzol egymáshoz a hangunk – folytatta Pércsi Beáta. – Nemcsak hangszínben, hanem hangterjedelemben is kiegészítjük egymást, ráadásul egészen sajátos módon. A duettek esetén általában az a jellemző, hogy a férfi énekes ad támaszt a magasabb női hangnak. Egyes dalok esetében nálunk ez éppen fordítva történik, Szabolcs az, aki magasabb hangfekvésben énekel.

A Hellogramm különlegességei közé tartozik, hogy egyelőre dobos nélkül működnek, bár a koncerteken a két énekes csörgődobbal vagy marakas-szal, azaz rumbabatökkel színesíteni fogja a hangzást. Polgár Péter szerint a kávézókba, kisebb színpadokra tervezett fellépések során ez elegendő is lesz. Ha majd egyszer eljutnak oda, hogy nagyszínpadon lépnek fel, akkor nyilván szükségük lesz egy dobosra is, de csak minimális felszereléssel, hiszen szeretnék megtartani a Hellogramm egyéni világát.

– Nem az a célunk, hogy létrehozzunk egy olyan zenekart, amit előttünk megtettek már vagy negyvenen – magyarázta a többek között a Sziámi, a Voodoo vagy éppen az Odett produkció révén ismert gitáros. – Mi azt szeretnénk, ha a Hellogramm valóban unikum lenne a hazai pop-rockzenei színtéren. Jól ismerem ezt a világot, de olyan zenekart, amelyben két énekes és két gitáros található, nem tudnék mondani.

A zenekar időközben bemutatkozó saját dalát is közzétette, a Még a csend is… című ironikus hangvételű zeneszám Polgár Péter és Müller Péter Sziámi közös szerzeménye. A gitáros azt is elárulta, a zene már évekkel ezelőtt megszületett, s akkor egy női énekhangra készült, de nem Odettnek szánta. Amikor a Hellogramm összeállt, megkérte Müller Pétert, hogy a szövegét dolgozza át duettre.

– Azt gondoltuk, bemutatkozó dalként mindenképpen egy olyannal rukkoljunk elő, amelyben mind a két énekes hallható – magyarázta Polgár Péter. – Volt egy bemutatkozó koncertünk február elején Szombathelyen, ott kiderült, hogy élőben is egészen jól működik ez a felállás, úgyhogy érdemes energiát fektetni bele, s látunk is benne lehetőséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában