Világbajnokság.

2024.02.12. 18:26

Sikerült: elődöntőbe jutott a magyar női vízilabda-válogatott

A magyar csapat 13-12-re győzte le a címvédő hollandokat, és az elődöntőbe jutás mellett megszerezte a kvótát a párizsi olimpiára is.

MW

A magyar női vízilabda-válogatott ötméteresekkel 13-12-re legyőzte hétfőn a címvédő és Európa-bajnok hollandokat

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

A magyar női vízilabda-válogatott ötméteresekkel 13-12-re legyőzte hétfőn a címvédő és Európa-bajnok hollandokat, így a négy közé jutott a dohai világbajnokságon, egyszersmind megszerezte a kvótát a párizsi olimpiára.

RYBANSKA Natasa
Rybanska Natasa (hátul) és a holland Kitty Linn Joustra a női vízilabdatorna negyeddöntőjében játszott Magyarország - Hollandia mérkőzésen a dohai vizes világbajnokságon 2024. február 12-én
Fotó: Kovács Tamás / Forrás: MTI

A 8-8-cal záruló rendes játékidő legeredményesebbje Keszthelyi Rita volt három góllal, míg az ötméterespárbajt Magyari Alda védése döntötte el az ötödik körben.

Mihók Attila és Cseh Sándor együttese így biztosan éremért játszhat a viadalon, a szerdai elődöntőben az olaszokat búcsúztató görög csapattal találkozik.  

 A két együttes legutóbb január 5-én, az Eindhovenben rendezett Európa-bajnokság csoportküzdelmeinek nyitányán találkozott egymással, akkor a tornán végül ezüstérmes hellének 14-12-re diadalmaskodtak.

A 15 fős magyar keretből - szem előtt tartva a várható óriási fizikai harcot - a két "legkisebb", Faragó Kamilla és Kuna Szonja maradt ki.

Eindhovenben a magyarok két kihagyott fórral kezdtek, most viszont rögtön akciógóllal indítottak, ráadásul a vb-n eddig "csendesebb" Garda Krisztina bombázott korábbi dunaújvárosi csapattársa, Laura Aarts hálójába.

 Első fórjukat szépen megjátszották a magyarok, de Rybanska Natasa közelről a kapusba húzta a feladott labdát. A túloldalon Magyari Aldának megvolt az első, lélektanilag fontos védése. Lefordulás után a kapitány Keszthelyi Rita növelhette volna az előnyt, de Aarts védte a ziccert, a hollandok pedig első emberelőnyüket értékesítve egyenlítettek. A rivális második fórja már kimaradt, Vályi Vanda blokkolt gyönyörűen (1-1).

Aarts nagyon elkapta a fonalat, a második negyed közepén már nyolc védésnél járt, támadásban azonban nem találta a ritmust a holland csapat. A holtpontról végül a magyarok mozdultak el, Gurisatti Gréta a két kapufa találkozásához bombázta a labdát, amely befele pattant. Hasonló megoldást "választott" Szilágyi Dorottya is, aki négy-öt lóba után a szélről, a bal kapufa segítségét használva lőtt a hálóba. A rivális két perccel a nagyszünet előtt talált be másodszor, Lieke Rogge váltotta gólra gyorsan a fórt. Vissazúszás közben emberhátrányba kerültek a hollandok, végül dupla fór lett, amit Keszthelyi használt ki (4-2).

GARDA Krisztina
A gólszerző Garda Krisztina örül a női vízilabdatorna negyeddöntőjében játszott Magyarország - Hollandia mérkőzésen a dohai vizes világbajnokságon 2024. február 12-én
Fotó: Kovács Tamás / Forrás: MTI

A fordulást követően a hollandok négy emberelőnyt hagytak ki négy támadáson belül, a magyarok erejét ezekben a percekben teljesen felemésztette a védekezés. Magyari remek védéseket mutatott be ekkor, Lola Moolhuijzen lövésénél azonban hibázott. Hosszú idő után a magyarok is előnybe kerültek, Garda a rivális kapusának feje fölé bombázott volna, Aarts azonban óriási bravúrral hárított. A túloldalon Magyari újra hátrányban védett nagyot, Rogge ötméteresével szemben viszont már tehetetlennek bizonyult. Elöl Rybanska harcolt ki kiállítást, Garda azonban fölé pattintott. A magyarok nagyjából egy negyeden át nem lőttek gólt, amikor Rybanska újabb fórhoz juttatta a csapatot, Szilágyi pedig középről betalált. A játékrész utolsó támadását emberelőnyben játszhatták végig a hollandok, de egy rossz keresztpassz miatt lövésig sem jutottak (5-4).

A záró nyolc perc mindkét oldalon kihagyott lehetőségekkel indult, majd emberelőnybe került a magyar csapat, Mihók Attila pedig időt kért: a figurát Keszthelyi fejezte be egy újabb kapufás góllal.

 A hollandok fórból minimálisra faragták a különbséget, majd labdát loptak ugyan, de Aartstól megszerezték a játékszert a magyarok és ötméteres lett a vége, amelyet Keszthelyi értékesített. A rivális újabb szépen megjátszott előny végén talált be, a túloldalon viszont még lövés sem lett a létszámfölényből. A hollandok fórban fordulhattak le, amikor Garda talán a vb legszebb védekezését bemutatva mentett. Az ellentámadásból Gurisatti Gréta lövése szerencsésen pattant meg a blokkon, így a labda a kapufáról a hálóba vágódott.

A hollandok nem szakadtak le, újabb emberelőnyt értékesítettek, de Parkes Rebecca is szállította a kiállítást, Keszthelyi lövését viszont Aarts hárította. A labda a magyaroknál maradt, ezúttal Rybanskáról állítottak ki egy hollandot, de újfent Aarts volt a végállomás. A hollandok ismét létszámfölényben támadhattak egy perccel a vége előtt, de kimaradt a lehetőség, elöl azonban Parkes ellen néma maradt a síp. A hollandok a kapusukkal is feljöttek az utolsó fél percre, és nyolc másodperccel a vége előtt egyenlítettek (8-8). Mihók Attila időt kért, de nem sikerült helyzetbe kerülni, jöhettek az ötméteresek.

KESZTHELYI-NAGY Rita; VÁLYI Vanda
A magyar csapat ötméteresekkel 13-12-re legyőzte a címvédő és Európa-bajnok Hollandiát, így a négy közé jutott a dohai világbajnokságon, egyszersmind megszerezte a kvótát a párizsi olimpiára
Fotó: Kovács Tamás / Forrás: MTI

Keszthelyi kezdőként nem hibázott, ahogyan Bente Rogge sem. Garda a kapu jobb oldalába lőtt, és így tett van der Sloot is. Parkes egy gyors mozdulattal lőtt a hálóba, van de Kraats pedig Magyari sapkája fölött lőtt a hálóba. Rybanska magabiztosan pattintott a hálóba, Sleeking is hidegvérű volt. Máté Zsuzsanna sem hibázott, Magyari viszont védte Lieke Rogge kísérletét, így elődöntőbe és olimpiára juttatta a csapatot.

Eredmények:
női vízilabdatorna, negyeddöntő:
Magyarország-Hollandia 13-12 (1-1, 3-1, 1-2, 3-4, 5-4) - ötméteresekkel
gólszerző: Keszthelyi 3, Gurisatti, Szilágyi 2-2, Garda 1, illetve Moolhuijzen, L. Rogge 2-2, van der Sloot, van de Kraats, K. Rogge, Keuning 1-1 

Mihók Attila szerint példamutató csapattá vált az együttes

Mihók Attila, a világbajnoki elődöntős és immár biztos olimpiai résztvevő női vízilabda-válogatott társ szövetségi kapitánya szerint az elmúlt időszakban példamutató csapattá vált az együttes, amely hétfőn a címvédő és Európa-bajnok hollandok legyőzésével került a négy közé a dohai tornán.

Mindenki tudja milyen messziről, mélyről indultunk, komoly nehézségeken ment át ez a csapat mentálisan és fizikálisan egyaránt. Köszönöm a játékosaimnak, hogy hittek abban, amit mi úgy hívunk, az érem másik oldala. Vették a fáradtságot és az akaratot ahhoz, hogy az emberi kapcsolatok szintjén is példamutató csapattá váljanak. Ez a mai siker talán ebből fakadt

 - nyilatkozta a találkozót követően Mihók Attila a vegyes zónában.

CSEH Sándor; MIHÓK Attila
Mihók Attila (b) és Cseh Sándor szövetségi kapitányok a női vízilabdatorna negyeddöntőjében játszott Magyarország - Hollandia mérkőzésen a dohai vizes világbajnokságon
Fotó: Kovács Tamás / Forrás: MTI

A szakember elmondta, rendkívül intenzív két hónap eredménye a megszerzett az olimpiai kvóta, amelynek kivívása az elsődleges feladata volt az irányítást a fukuokai vb után átvevő szakmai stábnak.

"Most picit ünneplünk, de holnap reggeltől más feladatokra koncentrálunk. Eddig az olimpiára szerettünk volna kijutni, most viszont világbajnoki érmet akarunk nyerni, lehetőleg minél fényesebbet" - mondta Mihók Attila, aki hozzátette, nem foglalkozott azzal, hogy a gyengén sikerült eindhoveni Európa-bajnokság után - ahol ötödik lett a csapat - sok kritikát kapott.

Az MTI érdeklődésére elárulta, mivel négy játékosa is kipontozódott - Szilágyi Dorottya, Gurisatti Gréta, Horváth Brigitta és Leimeter Dóra - gyakorlatilag nem volt "választása", hogy kikre bízza az ötmétereseket, hiszen Vályi Vanda egy kisebb könyöksérüléssel játszik a tornán.

A mérkőzés egyik legnagyobb gólját Gurisatti Gréta lőtte, aki úgy érezte, nem veszíthetik el a találkozót

Azt éreztem végig, hogy jobban megérdemeljük, annyira jó volt a védekezésünk. Sokkal több fórt kaptak, ezt folyamatosan kivédekezni óriási dolog volt úgy, hogy nálunk a végén négyen pontozódtak ki, azaz sokkal több oxigént használtunk el 

- mondta Gurisatti, aki megjegyezte, az a magyar játékos, aki ilyen szívvel tud harcolni, az a végén is be fogja lőni az ötméterest, és így is lett. Hozzátette, az Eb óta véleménye szerint egyetlen csapat sem dolgozott annyit, mint a magyar.

"Amilyen mélységből indultunk, ez most annyira gyönyörű. És még nincs vége, mert megjöttek a magyarok" - nyilatkozta Gurisatti utalva a Valmar és a Hősök zeneszámára, amely a győztes magyar meccsek után a hangszórókból szól.

Talán az egész vb egyik legszebb védekezését mutatta be a találkozón Garda Krisztina, aki a magyarok első találatát lőtte a 13-12-re megnyert összecsapáson:

Szenzációs meccs volt, egy óriási csapatmunka. A védekezésbe beletettük a szívünket és lelkünket, támadásban pedig szenzációs gólokat lőttünk. Egy pillanatra sem bizonytalanodtunk el, és a végén is úgy voltunk vele, hogy ez bizony a mi meccsünk, akármi van

 - mondta az MTI-nek Garda, aki hozzátette, külön örül annak, hogy a négybe kerüléssel biztosították az olimpiai részvételt.

MAHIEU Geraldine; MÁTÉ Zsuzsanna; GURISATTI Gréta; GARDA Krisztina
Garda Krisztina (b) biztatja csapattársait, mellette Gurisatti Gréta (k), Máté Zsuzsanna (j2) és Mahieu Geraldine (j) a női vízilabdatorna negyeddöntőjében játszott Magyarország - Hollandia mérkőzésen a dohai vizes világbajnokságon
Fotó: Kovács Tamás / Forrás: MTI

Madaras Norbert: igazságtalan lett volna, ha nem a magyarok nyernek

A Magyar Vízilabda Szövetség elnöke szerint igazságtalan lett volna, ha a női válogatott nem jut négy közé a dohai világbajnokságon a címvédő és Európa-bajnok hollandok elleni összecsapáson.

Tudtuk, hogy nehéz lesz, hiszen a csoportgyőzelemért az volt a jutalmunk, hogy a világ- és Európa-bajnokkal játszhatunk a negyeddöntőben. Viszont hittem abban, hogy meg tudja csinálni a csapat, amely az ausztrálok ellen lendületbe jött. A mérkőzés közben végig azt éreztem, hogy egyszerűen igazságtalan lenne, ha ma kikapnánk

 - nyilatkozta az MTI-nek a játékosként egyaránt kétszeres olimpiai és világbajnok Madaras Norbert.

Az MVLSZ elnöke kiemelte, a gyengébben sikerült Európa-bajnokság miatt valamelyest felmentést tud adni a Mihók Attila és Cseh Sándor által vezetett szakmai stábnak, amelynek mindössze három hónapja volt a felkészülésre.

"Az Európa-bajnokság után azt nyilatkoztam, hogy valamiért nem látszik az a munka, amit elvégeztek. Sok dolgot behoztak, vagy másképpen csináltak, mint korábban, de ez egyszerűen nem látszódott, miközben tudtam, mennyit dolgoztak. Ezen valahogy át kellett lendülniük. Az egész hangulat jobb itt, mint az Európa-bajnokságon, ahol egyszerűen még nem állt az össze a dolog."

A sportvezető hozzátette, a hollandok felett aratott siker új lendületet adhat a csapatnak, amely ezzel az elánnal folytathatja a négy között.

A magyarok, akik sikerükkel biztosították részvételüket a párizsi olimpián, szerdán 15.30-kor játszanak az elődöntőben.

Női vízilabdatorna eredmények:
negyeddöntő:
Görögország-Olaszország 14-12 (3-0, 4-3, 4-4, 3-5)
korábban:
Magyarország-Hollandia 13-12 (1-1, 3-1, 1-2, 3-4, 5-4) - ötméteresekkel
Egyesült Államok-Ausztrália 10-9 (2-2, 3-1, 3-0, 2-6)
Spanyolország-Kanada 12-9 (3-1, 4-1, 2-3, 3-4)

a 15. helyért:
Brazília-Szingapúr 18-2 (4-0, 2-0, 4-0, 8-2)
a 13. helyért:
Franciaország - Dél-afrikai Köztársaság 19-8 (5-0, 5-3, 6-3, 3-2)
a 9-12. helyért:
Kína - Nagy-Britannia 15-10 (4-2, 5-3, 2-1, 4-4)
Új-Zéland - Kazahsztán 23-8 (6-2, 5-1, 7-3, 5-2)

A torna további programja:    
szerda:
a 11. helyért:
Nagy-Britannia - Kazahsztán 7.00
a 9. helyért:
Kína - Új-Zéland 8.30
az 5-8. helyért:
Ausztrália-Kanada 10.00
Hollandia-Olaszország 12.30
elődöntő:
Egyesült Államok-Spanyolország 14.00
MAGYARORSZÁG-Görögország 15.30
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában