Felkészülési mérkőzés

2023.09.10. 18:00

Magyar–cseh: döntetlennel folytatódott a veretlenségi sorozat (frissített: nyilatkozatok)

A magyar labdarúgó-válogatott hazai pályán 1-1-es döntetlent játszott a cseh csapattal a vasárnapi barátságos mérkőzésen. Marco Rossi szövetségi kapitány együttese Sallai Roland 52. percben lőtt góljával szerzett vezetést, majd bő tíz perccel később Vaclav Jurecka egyenlített Lang Ádám röviden hazafejelt labdája után. A nemzeti együttes immár nyolc találkozó óta veretlen. Az olasz szakvezető Horváth Krisztofer személyében újoncot avatott a Puskás Arénában.

MW

A magyar (b) és a cseh válogatott játékosai a Magyarország - Csehország barátságos labdarúgó mérkőzés előtt a budapesti Puskás Arénában 2023. szeptember 10-én

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Az első perctől érezhető volt, hogy 

a felek barátságos mérkőzést vívnak egymással, mert a játékosok nem óvatoskodtak, a labdaszerzések után azonnal támadásba lendültek.

 Ennek megfelelően mindkét csapat ígéretes akciókat vezetett, a védelmek azonban többnyire állták a sarat, az egyetlen kivételt Sallai ziccere jelentette, de a Freiburg támadója a cseh kapusba lőtt. 

ROSSI, Marco
Marco Rossi, a magyar válogatott olasz szövetségi kapitánya a Magyarország - Csehország barátságos labdarúgó mérkőzésen a budapesti Puskás Arénában 2023. szeptember 10-én
Fotó: Hegedüs Róbert / Forrás: MTI

A játékrész második felében is kiegyenlített küzdelem zajlott a pályán, de valamelyest többet volt a labda a magyar csapatnál, amely veszélyesebb is volt ebben a periódusban, azonban nem sikerült előnybe kerülni, mert egy ízben a cseh hálóőr hatalmasat vetődve kivédte Szalai Attila bombáját, míg Sallai próbálkozása célt tévesztett.

Térfélcserét követően aktívabban kezdtek a vendégek, mégis a magyarok szereztek vezetést egy gyors bedobás után néhány húzásból mesterien felépített akció végén.

 

SALLAI Roland
Sallai Roland gólöröme a Magyarország - Csehország barátságos labdarúgó mérkőzésen a budapesti Puskás Arénában 2023. szeptember 10-én
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

A közel telt házas közönség öröme azonban nem tartott sokáig, mert Lang röviden hazafejelt labdáját megbüntette az ellenfél. 

Összességében mezőnyjátékkal teltek a percek, de előfordultak durva belépők és kisebb kakaskodások, lökdösődések is, melyek kissé szokatlanul hatottak a barátságos meccsen. 

SALLAI Roland
Sallai Roland (b2), a magyar válogatott játékosa és Jindrich Stanek (j) cseh kapus a Magyarország - Csehország barátságos labdarúgó mérkõzésen a budapesti Puskás Arénában 2023. szeptember 10-én
Fotó: Hegedüs Róbert / Forrás:  MTI

Az egyenlítés után a legnagyobb lehetőséget Szoboszlai Dominik 17 méteres szabadrúgása jelentette, azonban a Liverpool sztárja nem találta el a bal felső sarkot. Még Kerkeznek volt egy ígéretes próbálkozása, amely az oldalhálóban kötött ki. 

A hajrában is inkább a feszült hangulat jellemezte a pályán zajló eseményeket,

 így egyik csapat sem tudta a maga javára fordítani a mérkőzést.

DIBUSZ Dénes; MILOS, Kerkez; NEGO Loic; SZALAI Attila; SALLAI Roland; KALMÁR Zsolt; ORBÁN, Willi; LANG Ádám; VARGA Barnabás; STYLES, Callum; SZOBOSZLAI Dominik
A magyar labdarúgó-válogatott: első sor b-j: Callum Styles, Kalmár Zsolt, Sallai Roland és Kerkez Milos, második sor b-j: Dibusz Dénes kapus, Szalai Attila, Loic Nego, Lang Ádám, Varga Barnabás, Willi Orbán, és Szoboszlai Dominik a Magyarország - Csehország barátságos labdarúgó mérkőzés előtt a budapesti Puskás Arénában 2023. szeptember 10-én
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

A magyarok legközelebb október 14-én a szerb csapatot fogadják az Európa-bajnoki selejtezősorozatban, melynek G csoportjában tíz ponttal az élen állnak.

Eredmény:
Magyarország-Csehország 1-1 (0-0)
Puskás Aréna, 55 ezer néző, v.: Igor Pajac (horvát)

gólszerzők: Sallai (52.), illetve Jurecka (63.)

sárga lap: Kalmár (21.), Orbán (51.), Sallai (56.), Kerkez (94.), illetve Sadilek (77.), Provod (86.), Kuchta (87.)

Magyarország:
Dibusz - Lang, Orbán (Fiola, 60.), Szalai A. - Nego (Kata, 85.), Kalmár (Nagy Á., a szünetben), Styles (Horváth K., 72.), Kerkez - Sallai (Csoboth, 85.), Szoboszlai - Varga B.

Csehország:
Stanek - Zima, Brabec (Holes, 58.), Stronati - Masopust (Provod, 58.), Soucek, M. Sadilek (L. Sadilek, 83.), Zeleny - Jurecka (Cerny, 72.), Chytil (Lingr, 72.), Hlozek (Kuchta, 83.)

Gólok: 

52. perc: egy gyors bedobás után Varga lekészítette a labdát Kerkeznek, aki bal oldalról remekül tekert középre, ahol a védőjét megelőző Sallai hat méterről a jobb felső sarokba bombázott (1-0).
63. perc: Lang röviden fejelt haza, Dibusz kimozdult a kapujából, de Chytil megelőzte a ferencvárosi hálóőrt és lekészítette a labdát Jureckának, aki tíz méterről nem is hibázta el az üres kaput (1-1).

Montenegrói siker a magyar csoportban

A montenegrói labdarúgó-válogatott házigazdaként a 96. percben szerzett góllal 2-1-re legyőzte Bulgáriát a magyar érdekeltségű G csoportban az Európa-bajnoki selejtezők vasárnapi játéknapján.

Stefan Savic az első félidő ráadásában szerzett vezetését, majd a hazaiaktól Igor Vujacicot az 58. percben kiállították. Az emberelőnyben lévő bolgárok előbb kihagytak egy büntetőt - az MTK korábbi kapusa, Milan Mijatovic védett -, majd a 79. percben Preszlav Borukov révén egyenlítettek. A győztes gólt Stevan Jovetic szerezte a 96. percben.

Sikerével a montenegrói együttes 8 pontjával a második helyre került a tabellán, de egy találkozóval többet játszott, mint a hétpontos szerb válogatott, amely ma este lép pályára Litvániában.

A csoportot a magyar válogatott vezeti 10 pontjával.

 Rossit megindította a közönség éltetése

Marco Rossi szövetségi kapitány megindítónak nevezte, hogy több mint 50 ezer szurkoló ment ki vasárnap a magyar labdarúgó-válogatott barátságos mérkőzésére, amelyen többször is a nevét skandálták.

A ma esti mérkőzés bizonyította, hogy amikor válogatottak játszanak egymással, akkor nincsenek barátságos meccsek. Voltak belemenések, durvaságok, mert mindenki meg akarta nyerni ezt a kiegyensúlyozott mérkőzést. Azt hiszem, nekünk voltak egyértelműbb lehetőségeink, de ezúttal rosszabb volt a helyzetkihasználásunk, mint három napja Szerbiában

 – értékelte a csehekkel játszott 1-1-es döntetlent az olasz szakvezető.

Az MTI érdeklődésére az újonc Horváth Krisztoferről azt mondta, hogy nem volt egyszerű dolga, ahogy a nemzeti együttesben másodszor szerephez jutó Kata Mihálynak sem, mert nemzetközi szinten olyan "pressing" van, amit a magyar bajnokságban nem tapasztalhatnak meg. Hozzátette, nagyon fontos a türelem a fiatal játékosokkal szemben, de az üzenet egyértelmű a szerepeltetésükkel: ha keményen és jól játszanak, akkor megadathat nekik a lehetőség a válogatottban. Szuhodovszki Soma ugyan nem jutott szóhoz, de az 59 éves tréner nagy fantáziát lát benne.

Rossi a középcsatár Varga Barnabást külön dicsérte, ahogy elárulta, már két éve a Gyirmótban látták, jó játékra képes. A szakvezető úgy vélte, a csehek ellen is volt három-négy kiváló megvillanása. A poszttársaival kapcsolatban azt mondta, Ádám Martin ezúttal nem volt megfelelő fizikai állapotban, míg Németh Andrást úgy nem tudja behívni, hogy alig játszik a német másodosztályú Hamburger SV-ben. A védekező középpályások kapcsán azt emelte ki, hogy mindig egy adott poszt játékosai dőlnek ki, ezúttal a "6-os" volt az, márpedig Vécsei Bálinttal és Schäfer Andrással többre mehettek volna.

Amikor a Honvéddal bajnokságot nyertünk, akkor hasonló rigmusban skandálták a nevemet, de erre sosem számít az ember. Nagyon megindító, ezt csak megköszönni tudom. Azért kulcsoltam össze a kezem, mintha imádkoznék, mert részemről ez a köszönet jele

 – mondta kissé elcsukló hangon Rossi arra reagálva, hogy a publikum egyik fele gyakran kiabálta a keresztnevét, míg a túloldal a vezetéknevével "válaszolt".

Még ha nem is győztünk, összességében elégedett vagyok, a második félidőben voltak felvillanásaink, az elsőben kevésbé. Kiegyenlített és a nézők számára élvezetes meccs volt

 – értékelt Jaroslav Silhavy, a csehek szövetségi kapitánya, aki úgy vélekedett, a barátságos mérkőzésen szokatlan feszültség még határon belül volt.

"A magyarok mindig a legerősebb csapatukkal állnak fel, minden alkalommal győzni akarnak, ez előnyös volt számunkra, mert így erős ellenfél ellen próbálhattunk ki játékosokat" – mondta.

SILHAVY, Jaroslav
Jaroslav Silhavy, a cseh válogatott szövetségi kapitánya a Magyarország - Csehország barátságos labdarúgó mérkőzésen a budapesti Puskás Arénában 2023. szeptember 10-én
Fotó: Hegedüs Róbert / Forrás: MTI

Silhavy külön kiemelte, hogy a Puskás Arénát már ismerték, szép emlékük fűződik hozzá, mert 2021-ben itt jutottak tovább az Eb nyolcaddöntőjéből.

Ez a stadion óriási és gyönyörű. Örültünk a telt háznak, egy barátságos meccsen ez irigylésre méltó

– jelentette ki Silhavy, aki értékesnek nevezte a felszálló ágban lévő magyarok elleni döntetlent.

A magyar válogatott immár nyolc találkozó óta veretlen, így esélye van, hogy 1976 után ismét vereség nélkül zárjon egy naptári esztendőt, az MTI felvetésére erre nevetve úgy reagált Rossi, hogy akkor még csak 12 éves volt. 

Sallai: címeres mezben nincsen barátságos mérkőzés

A magyar labdarúgó-válogatottban gólt szerző Sallai Roland egyáltalán nem lepődött meg a csehek keményebb belépőin, mivel mindkét csapat győzelemért lépett pályára vasárnap az 1-1-re végződött felkészülési találkozón a Puskás Arénában.

Egyik meccset sem vesszük félvállról, aki felveszi a címeres mezt, annak nincsen barátságos mérkőzés. A hazánkért küzdünk, harcolunk, így minden egyes gólért meg kell szenvednünk

– mondta Sallai Roland, majd megjegyezte, hogy több hiba is csúszott a magyarok játékába. 

Ez talán annak tulajdonítható, hogy rengeteget kivett belőlünk a szerbek elleni mérkőzés. Játszottunk egy döntetlent és ennek örülünk, de nem vagyunk teljesen boldogok.

A Freiburg csatára az újságírók érdeklődésére megerősítette, hogy visszautasított egy komoly szaúdi ajánlatot a karrierje érdekében, de mélyebben nem kívánt belemerülni a témába. Sallai a vegyes zónában kiemelte, a csapatban nincs helye egyénieskedésnek, ezt pedig a csapatkapitány megerősítette.

Vannak olyan játékosaink, akikre jobban oda kell figyelni, de nem egyénileg vagyunk sikeresek, hanem csapatként, úgyhogy az egész csapatra oda kell figyelni

– mondta Szoboszlai Dominik, aki elmondása szerint sosem teljesen elégedett a teljesítményükkel, mivel mindig lehet új dolgokat tanulni és még jobban felkészülni a következő találkozóra.

 "Ebből a meccsből is le fogjuk vonni a tanulságot, ki fogjuk elemezni, és úgy várjuk a szerbeket, hogy itthon tartsuk a három pontot".

A vasárnap bemutatkozó Horváth Krisztofer is egyértelműen tétmeccsként tekintett a csehek elleni összecsapásra, amelyen szerinte a kapu előtti helyzeteket kellett volna jobban kihasználniuk.

A csehek is nyerni szerettek volna, mivel az utolsó meccsükön nem győztek. Ez egy ilyen mérkőzés volt, sajnos nem tudtunk győztesként kijönni belőle, de csináljuk tovább

– fogalmazott a 21 éves kecskeméti támadó, akinek örök emlék marad a debütálása. 

Nagyszerű érzés ennyi ember előtt pályára lépni, ilyen fantasztikus közönség és csapattársak mellett igazán felemelő érzés volt

–mondta.

HORVÁTH Krisztofer
Horváth Krisztofer (j), a magyar és Tomás Soucek, a cseh válogatott játékosa a Magyarország - Csehország barátságos labdarúgó mérkőzésen a budapesti Puskás Arénában 2023. szeptember 10-én
Fotó: Hegedüs Róbert / Forrás: MTI

Korábban írtuk: 

Az MLSZ Twitter-oldalára a mérkőzés előtt, délután került ki egy poszt, miszerint minden belépő elkelt a vasárnap esti mérkőzésre – írja az Origo.

Telt ház! Az utolsó néhány jegy kivételével minden belépő elkelt a mai válogatott összecsapásra. Már nyitva vannak a Puskás Aréna kapui, jegy nélkül viszont senki ne induljon el!

– olvasható a bejegyzésben.

A magyar csapat kezdőjét szintén az MLSZ posztolta: 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában