Felvidéki muzsikával Délvidékre

2023.10.30. 15:56

Továbbképzést tartottak a vajdasági vonószenekarok prímásainak

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet adott otthont a zentai tanfolyamnak, amelyen Vavrinecz András népzenész, a Hagyományok Háza zenei könyvtárosa a Felföld kistájainak népzenéjét ismertette meg az egybegyűltekkel. A nagysikerű programról a művész részletesen be is számolt.

MW

Vajdasági vonósképzés felvidéki tematikával

Forrás: Hagyományok Háza

Fotó: Bakó Ramóna

A tizenöt jelentkező között akadt brácsás és bőgős is. 

A 21-ei kurzus ötletét az adta, hogy az itteni (vajdasági) zenészek nagyon sokat muzsikálnak a délvidéki népzenén kívülit is – gondolok itt az erdélyi repertoárra, amely leginkább megfogja a kezdő zenészeket és valóban a legizgalmasabb anyagnak tekinthetjük – de kevésbé ismerik például a felvidéki, vagy a dunántúli népzenét

– mondta Vavrinecz András népzenész, majd hozzátette:

valóban, ezek már sokkal korábban kihaltak a mindennapi használatból, de kötelességünk felhívni a figyelmet arra, hogy ezeknek a muzsikáknak is meg van a maga szépsége, és helye a magyar népzene palettáján. Ez inspirált engem egy összefoglalóra, amely az idő rövidsége miatt végül a felvidéki muzsikára korlátozódott csak

 – emelte ki a zenész.

Először a népzenei, majd a néptánc dialektusokat vettem számba, ezt követően a felvidéki zenekarok játékát elemeztük részletesen. Nem az volt a célom, hogy minél több anyagot mutassak be, hanem inkább azokba az internetes adatbázisok kezelésébe avattam be a hallgatókat, amelyek tartalmát később önállóan is használhatják.

 – számolt be a program menetéről Vavrinecz András.

Vonósképzés Alsókálosán 
Fotó: Halmos Béla / Forrás: Hagyományok Háza

„Ismertettem a Zenetudományi Intézet adatbázisait és, hogy ebben a nagy információs rendszerben milyen módon lehet tájékozódni és keresni. Ezt követően a Néprajzi Múzeum adatbázisával foglalkoztunk, majd – kelet-nyugati irányba haladva, Ungvártól-Pozsonyig – a legfontosabb zenekarok játékából mutattam be felvételeket”
– ismertette a népzenész.

A foglalkozás során nem csupán az információátadásra törekedtem, hanem fontosnak tartottam például, hogy az internetes keresésekbe együtt ássuk bele magunkat. Elképzelésem találkozott a résztvevőkével, így egy lelkes csapattal dolgozhattam. A hallgatók laptopon és mobiltelefonon követték a keresési módokat. Az elmondottakat archív fényképekkel színesítettem, hogy az idézett zenészeket közelebb hozhassam a résztvevőkhöz. Az időt annyira kihasználtuk, hogy a tervezett dunántúli részre már nem is került sor, erre talán a jövő év elején keríthetünk időt és módot

– összegezte gondolatait Vavrinecz András népzenész.

A tanulmányi napot egy tematikus, augusztusban kezdődött elméleti képzéssorozat keretében rendezték. A vajdasági vonószenekarok továbbképzéséért szervezett előadások témáit a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Hagyományok Háza közös munkacsoportja dolgozta ki. A tanfolyam 2024-ben is folytatódik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában