Idegenforgalom

2023.08.11. 09:38

A kerékpárosok és a kirándulók kedvenc úti céljává is vált a Balaton

Évről évre egyre többen használják ki a balatoni turisztikai térség programlehetőségeit, már nem csak a strandolásé a főszerep. Csaknem száz múzeum, kiállítóhely és látogatóközpont mellett több kalandpark, valamint kerékpáros központ közül válogathatnak azok, akik fürdőzés helyett más kikapcsolódási lehetőséget keresnek a Balatonnál, amely az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően Magyarország első számú kerékpáros turisztikai desztinációjává vált – hívta fel a figyelmet pénteki közleményében a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ), írja az MTI.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A Bahart személyhajókra az idén már 16 százalékkal több kerékpárjegyet értékesített, a balatoni hajók is teljes kapacitással közlekednek, a kompok forgalma hamarosan eléri az egymillió utast.

A strandolás mellett akár túrázhatnak, kerékpározhatnak, hajózhatnak vagy a térség kulturális értékeit is felfedezhetik a Balatonra utazók

– írták.

Különösen gazdag programok várják a látogatókat a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programévnek köszönhetően. Az aktív kikapcsolódást keresők számára az elmúlt években Alsópáhoktól Zamárdin át Zalaszabarig több kalandpark bővítette kínálatát, és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park is számos újdonsággal várja a vendégeket – sorolta az MTÜ.

A közlemény szerint a Balaton és környéke megismerésének egyik legnépszerűbb módja a kerékpártúra.

Míg a tó körüli bringaút mérőpontjain áthaladó kerékpárosok száma 2019-ben nem érte el a százezret, mára már a 200 ezret is meghaladja.

A kerékpáros turizmus töretlen fejlődéséről tanúskodik a Balatoni Hajózási Rt. (Bahart) által értékesített kerékpárjegyek száma is, a hajózási szezon márciusi indulása óta eladott százezer ilyen jegyből a kompokon értékesítetteké 7 százalékkal, a személyhajókra megváltott kerékpárjegyeké pedig 16 százalékkal bővült.

A tájékoztatás szerint a kerékpározás feltételeit javítja, hogy a 205 kilométer hosszú Balatoni Bringakör több mint fele megújult, idén tavasszal pedig be is zárult a kör. A BalatonBike 365 kerékpáros fejlesztési projektnek köszönhetően a Balatoni Bringakörön és azon túl további 800 kilométer kerékpárútvonalon 70 tematikus túra, pihenőhelyek és önkiszolgáló szervizoszlopok hálózata, turisztikai ajánló weboldal és hét nyelven elérhető navigációs mobilalkalmazás teszi biztonságossá és élvezetessé a kerekezést a térségben. Az alkalmazás használóinak 15 százaléka pedig immár külföldi.

A megnövekedett keresletet jól mutatja a kerékpáros központok forgalma is. Balatonföldváron, Balatonfüreden, Keszthelyen és Kapolcson a vendégek július végéig már csaknem háromszor annyi e-kerékpárt kölcsönöztek, mint 2022-ben ugyanebben az időszakban, és a júliusi vezetett kerékpártúrák létszáma is csaknem megnégyszereződött.

Az MTÜ az idén a BalatonBike 365 segítségével gyerekekkel is könnyen teljesíthető tó körüli biciklitúrákra ösztönzi a családokat. A kisiskolások idén nyáron a Kajla bringakörök mentén már speciális bringás pecséteket is szerezhetnek a Kajla útleveleikbe a Balatonnál. További tippekért érdemes tájékozódni a térségben elérhető 18 Tourinform-iroda valamelyikében.

Ha nem a kerékpározás, akkor a hajózás is remek kikapcsolódást nyújt. A Bahart adatai alapján a kompok és személyhajók folyamatosan teljes kapacitással közlekednek a Balatonon. Előbbiek forgalma már a 900 ezer utast is meghaladta, míg utóbbiakra csaknem 500 ezren váltottak eddig jegyet. A balatoni hajózásnak kedvez a magas vízszint is: jelenleg 27 centiméterrel magasabb a tó vízszintje, mint tavaly ilyenkor – emlékeztetett az MTÜ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában