Egészség

2023.07.18. 11:10

Tízéves a trafiktörvény, ami jelentősen hatott a dohányzási szokásokra

Interjút készített a Világgazdaság Biró Marcell-lal, a dohányipar felügyeletét is ellátó Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának (SZTFH) elnökével. A beszélgetést a Mandiner szemlézte.

MW

Jelentős eredményeket ért el a trafiktörvény a 18 év alattiak dohányzási szokásait illetően

Forrás: MTI

Fotó: Róka László

A Világgazdaság kérdésére, hogy szükség lehet-e további trafikok nyitására Biró Marcell elmondta: 

Jelenleg 5848 dohánybolt működik Magyarországon, a 99 százalékos lefedettséget figyelembe véve azt gondolom, hogy nem időszerű új trafikok nyitása.

A szakértő a jelenleg működő dohányboltok kapcsán hozzátette: 

A tíz év alatt a Nemzeti Dohánybolt önálló márkává vált, ma már a cégért látva tisztában van vele mindenki, hogy mire számíthat, ha benyit egy ilyen üzletbe.

Mint fogalmazott, a rendszernek az is nagy előnye, hogy 

az ország bármelyik pontján ugyanazt a színvonalú szolgáltatást kapja meg a vásárló. Nincs olyan Nemzeti Dohánybolt, amit ne ellenőriznének

– tette hozzá Bíró.
A trafikok szabályozásáról szólva, valamint a kiskorúak helyzetére visszatérve Biró Marcell rámutatott: 

A trafikoknál nagyon szigorú a szabályozás és nincs pardon. Súlyosabb ügyek esetében a három csapás elvét alkalmazzák. Az első hiba után jelentős pénzbírság, a másodiknál pénzbírság és időszakos boltbezárás, a harmadiknál pedig felbontjuk a koncessziós szerződést, tehát elvész az egzisztenciát jelentő dohánykereskedelmi jogosultság.

Tavaly 5800 vizsgálatot folytattak le, azaz lényegében nincs olyan trafik az országban, ahol ne ellenőrizték volna a működést, tette hozzá.
A Nemzeti Dohányboltok, és ezáltal a már tízéves trafiktörvény sikerét érintő kérdésre válaszolva Biró Marcell megerősítette, hogy

a trafiktörvény 2013. júliusi bevezetése óta a rendszeresen dohányzó 18 éven aluliak száma a felére csökkent Magyarországon.

Mint a Világgazdaság tájékoztatott: nem véletlen, hogy 

az Egészségügyi Világszervezet, a WHO például az új dohánykereskedelmi rendszer okán részesítette főigazgatói elismerésben Orbán Viktor miniszterelnököt.

A kihívásokról szólva a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának (SZTFH) elnöke elmondta, ami 

a dohányipari felügyelet kihívásait illeti, a veszély kívülről érkezik: nagyon gyorsan fejlődik a szektor, és megjelentek azok a termékek, a dohányzást imitáló eszközök, amelyeknek vajmi kevés közük van a hagyományos cigarettához és amelyek még nagyobb veszélyt jelentenek a kiskorúak számára.

A Világgazdaság teljes interjúját IDE KATTINTVA olvashatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában