Agrárminisztérium

2023.04.15. 22:20

Magyarország megtiltja a mezőgazdasági termékek importját Ukrajnából

A kormány elkötelezett a magyar gazdatársadalom érdekeinek képviselete mellett, éppen ezért érdemi uniós intézkedések hiányában, Lengyelországhoz hasonlóan, átmeneti jelleggel megtiltja az Ukrajnából származó vagy onnan érkező gabona és olajosmagvak, valamint több más mezőgazdasági termék Magyarországra történő importálását - jelentette be Nagy István agrárminiszter szombaton.

Nagy István agrárminiszter

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető kifejtette: 

a jelenlegi piaci folyamatok folytatódása olyan komoly károkat okozna a magyar mezőgazdaság számára, hogy rendkívüli intézkedésekkel kell ezeknek gátat szabni. 

Hozzátette, az Európai Unióban már meg nem engedett termelési gyakorlatokkal, ennek következtében rendkívül alacsony termelési költséggel működő ukrán mezőgazdaság a teljes körű vámmentesség és szabad kereskedelmi lehetőségek birtokában az európai piacra a gabona és olajosmagvak mellett olyan nagy mennyiségű baromfit, tojást és mézet is kezdett exportálni, 

ami ellehetetlenítette a hazai és a közép-európai gazdálkodók értékesítési lehetőségeit. 

Nagy István hangsúlyozta,

 a Magyarországra történő behozatal korlátozása átmeneti jellegű és 2023. június 30-ig tart, 

ez elegendő idő lehet érdemi és tartós megoldást jelentő uniós intézkedések meghozatalára, az ukrán áruk teljes körű vámmentességének, a szolidaritási folyosók működésének átgondolására. 

A közlemény szerint az agrárium szereplői elvárják az európai mezőgazdaság tisztességes piaci viszonyainak biztosítását az Európai Uniótól. 

A magyar kormány mindig a magyar gazdák mellett áll és megvédi a magyar mezőgazdaságot 

- emelte ki a közlemény szerint a tárcavezető.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában