Gyenesdiás

2016.10.25. 14:04

Dalokkal, bakakenyérrel - Erdélyben járt Gyenesdiás küldöttsége

Gyenesdiás - Erdélyben tett látogatást Gyenesdiás küldöttsége a közelmúltban. Az utazás szervezője, a Gyenesdiási Dalárda és a Gyenesdiási Négyes vezetője, Pékné Orbán Julianna küldött tudósítást az utazásról.

Civil Tudósítónktól

Éppen két esztendeje, hogy megálmodtuk a Gyenesdiási Négyessel a Katonadalaink kiadványt. Idén januárban Gyenesdiáson a CD bemutatója alkalmával Szentes Csaba, az erdélyi Madéfalva polgármestere ígéretet tett arra, hogy a kiadványt a VIII. Madéfalvi Nemzetközi Hagymafesztiválon is bemutathatjuk, helyi együttesek részvételével. Madéfalva község szeptember 15-19. között több mint 300 határon túli személyt látott vendégül, köztük az 50 fős gyenesdiási küldöttséget.

Nemcsak a kiadvány bemutatását tűztük ki célul, hanem a közösségeink megerősítését is. Ennek érdekében a rendezvény társszervezői szerepét is bevállaltuk. A négynapossá nőtt hagymafesztivál történelmi előadására magunkkal vittük többek között dr. Lugosi József hadtörténészt, a Madéfalvi Tündérkert megalakításához Kovács Gyula erdészt, Szalóky Jenőt, Gyenesdiás előző polgármesterét, a TDM turisztikai szemlélet magyarországi és külhoni terjesztőjét, a CD-bemutatóhoz a Gyenesdiási Dalárda hosszú útra vállalkozó tagjait.

Fotó: Finta Maya

Gyenesdiás testvértelepülésén, Csíkszenttamáson részt vettünk a Csíkszenttamási Csonkatorony Táncegyüttes és Dalárda lélekemelő közös estjén. A hagymafesztiválon szeptember 18-án került sor a Csonkatorony Dalárda, a Madéfalvi Dalkör, a Gyenesdiási Dalárda és a Gyenesdiási Négyes közös kiadványának bemutatására. Mindkét csíki férfikar kapott a második kiadásból 20-20 darabot, ezenkívül egy önálló, ez alkalomra szerkesztett kiadványból 100-100 darabot, melyen a két csíki férfikar által előadott, a közös kiadványokon szereplő dalok vannak.

A Gyenesdiási Ízőrzők, dalárdásaink feleségei, családtagjai hazai hagymás és kemencés ételek elkészítésére vállalkoztak. Komáromy Béla pékmester és felesége pedig megsütötte az I. Világháborúhoz köthető fenyő ízesítésű bakakenyeret. A küldöttséghez tartozott a településünk fiatalabb korosztályából a Gyenes Néptáncegyüttes 14 táncosa, akik tiszta forrásból tanulhatták a gyimesi, a madéfalvi táncházban a helyi táncosoktól a csíki táncokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!