Gazdaság

2009.08.05. 02:29

Úton az új szállítóautók

Zalaegerszeg - Hónapokig raktárban álltak, de ma már dolgoznak a Zalaispa-program keretében beszerzett új hulladékszállító járművek. A díjakról azonban még mindig viták folynak néhány önkormányzattal.

Zalai Hírlap

A Zalaispa-program keretében 281 település alakította ki a térségben a szelektív gyűjtésre alapuló, európai elvárásokhoz igazodó hulladékgazdálkodási rendszerét. Az új létesítmények (válogatócsarnokok, átrakók, komposztálók, hulladékudvarok) elkészülte után hónapokig húzódott az üzemeltetés beindítása, s még ma sem zárultak le az ezzel kapcsolatos viták. A projektben részt vevő önkormányzatok egy része ugyanis megdöbbenéssel fogadta, mekkora díjemeléssel jár az uniós támogatással kiépített rendszer működtetése. Éves szinten lakosonként 970 forinttal kell többet fizetni, ebből az amortizációs díjból finanszírozzák a javításokat, pótlásokat, s a hosszú távú működtetéshez szükséges fejlesztéseket.

A Zalaispa Zrt. azt kérte a településektől, hogy 2009 elejétől építsék be a díjakba az összeget, de nem sikerült meggyőzni valamennyi önkormányzatot azzal az érvvel, hogy jogszabályi előírás az értékcsökkenés érvényesítése. A 281 önkormányzat mintegy tizede még nem emelt díjat. Bali József, a Zalaispa Zrt. igazgatóságának elnöke elmondta: augusztus végéig tovább tárgyalnak, ha eredmény nélkül, nem kizárt, hogy jogi útra terelik az ügyet. Előfordulhat tehát, hogy a 281 önkormányzat által alapított cég pereskedik majd egy-egy alapítóval a díjak miatt.

Az emelést azért is sürgette a zrt., mert enélkül nem adhatta át jogszerűen az új létesítményeket az üzemeltetőknek, szándéka szerint a térségben jelenleg is tevékenykedő hulladékszállítási cégeknek. Mivel azonban az elmúlt hónapokban az önkormányzatok döntő többsége végrehajtotta a díjemelést, az ő területükön üzembe állhattak az új hulladékszállító járművek, és kikerülhettek végre a hulladékgyűjtő szigetekre az új szelektív gyűjtőedények.

A hulladékgyűjtést és -szállítást nem kellett megpályáztatni, ezekkel a feladatokkal megbízhatták (illetve megbízhatják) a projekt területén működő 12 hulladékgazdálkodási céget. A válogatócsarnokok, komposztálók és hulladékudvarok működtetésére azonban közbeszerzési eljárást kell kiírni, ehhez ragaszkodott a minisztérium.

- Ha jogi lehetőség lett volna rá, szívesen mellőztük volna a közbeszerzést, mert nem lenne szerencsés, ha a hulladékgazdálkodás technológiai fejlesztésére létrejött Zalaispa-progam írná elő az önkormányzatoknak, hogy melyik szolgáltató céggel dolgozzanak. Az önkormányzatok kizárólagos hatásköre a hulladékgazdálkodás megszervezése, s a közbeszerzéssel esetleg felülírnánk a döntéseiket - magyarázta Bali József.

A pályázat kiírásán már dolgoznak. A létesítmények közül csak a zalabéri lerakó üzemeltetését nem kell megversenyeztetni, ezt elvégezheti a Zalaispa Zrt., szigorú feltételekkel, ipari hulladékot például nem vihet oda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!