Gazdaság

2007.11.19. 03:29

Panaszkodnak a számok...

Nagykutas - Az elmúlt 16 év egyikében sem zártak mínusszal, idén azonban több mint 11 millió forintos hiánnyal kell megküzdeniük. Falujárásunk során az önkormányzati gazdálkodás nehézségeiről is szót ejtettünk a falu vezetőivel.

Varga Lívia

- Panaszkodni semmiképp nem szeretnénk, bár a számok ezt úgyis megteszik helyettünk - mondja elöljáróban Borda Viktória jegyző, aki két éve igazgatja már a falu dolgait. - Költségvetésünkben a bevételek közt legnagyobb szerepe az állami támogatásoknak, illetve a személyi jövedelemadó ki-egészítéseinek van. S míg a helyi adóknál minimális növekedéssel számoltunk idén, addig az iparűzési adónk már két éve folyamatosan csökken, hisz a településen működő vállalkozások sorra tönkremennek.

Mint Borda Viktória elmondta, a költségvetés készítésekor 11 millió 687 ezer forint működési célú hitelt kellett betervezniük a feladatok ellátásához. Az ÖNHIKI, vagyis az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok támogatásától el-esett a település, mert a költségvetési törvény által meghatározott feltételrendszerekbe nem fért bele. Így most a működésképtelen önkormányzatok támogatására adtak be pályázatot.

- A költségvetést ebben a helyzetben csak minimumon tudjuk működtetni, s mivel idén mínuszba csúsztunk, a köz-épületek folyamatos, zavartalan működésének biztosítása, valamint a kötelező, állagmegóvó karbantartási munkálatok elvégzése is gondot jelent önkormányzatunk számára. Jelenleg a legsürgetőbb feladat az óvoda villamoshálózatának átvezetékelése, mert enélkül a bezárás veszélye fenyegetné az intézményt.

A falu 73 millió forintos költségvetésből gazdálkodik, melynek támogatási része jobbára szociális segélyekre megy el, hisz a leggyakrabban meg-élhetési problémákkal keresik fel a hivatalt az emberek. De a Kiskutassal közös körjegyzőség négy köztisztviselőjének bére is sok pénzt visz el.

- Anyagi lehetőségeinkhez mérten idén 5000 forintos beiskolázási segélyt, illetőleg tanulóbérlet-támogatást, és öt, felsőoktatási intézményben tanuló lakosunk számára pedig - a Bursa Hungarica ösztöndíjpályázat keretében - havi 2000 forintos összeget biztosítunk - teszi még hozzá a jegyző.

- Tizenhét esztendeje vagyok már polgármester, de ilyen rossz helyzetben még soha nem volt az önkormányzat, hisz az elmúlt években mindig 2-3 milliós plusszal zártunk - kapcsolódik a beszélgetésbe Baumgartner József , a 497 lelket számláló település első embere. - Az állami támogatások folyamatos csökkenése következtében mára be kellett látnunk, hogy az előrelépés kizárólag pályázatok útján lehetséges, itt viszont az önerő hiánya okoz problémát. Idén, a rendkívüli esőzések következtében megrongálódott utak rendbetételére két vis maior pályázatot is beadtunk. A hegyi út kátyúinak kijavítására 1 millió 450 ezer forintot nyertünk, ahol a 10 százalékos önrészt a lakosságtól szedtük be, a Diós utca rendbetételére pedig 1 millió 200 ezer forintot kaptunk a vis maior keretből.

A polgármester tájékoztatása szerint Nagykutas önkormányzatának a körjegyzőség 18 milliós költségvetéséhez 9 millió 710 ezer forinttal kell hozzájárulnia, az óvoda működéséhez pedig 5 millió 388 ezerrel, míg házi segítségnyújtásra 705 ezer forintot kell elkülöníteniünk. Az iskola költségvetéséhez 4 millió 480 ezer forintot tett hozzá a falu az állami fejkvótán felül.

- Mára Nagykutas odáig jutott, hogy minden tulajdonjogát el kellett adnia, pénzügyi hiányunkat azonban mérsékli, hogy a többcélú társulás segítségével, közmunkaprogram keretében 2-3 főt tudunk foglalkoztatni - folytatja a polgármester. - Szerencsére a falu lakossága az épp aktuális munkálatokból - akár templomfelújításról, akár paplak-építésről volt szó -, mindig kivette a részét. Sikerrel tehát azokra a támogatásokra pályáz-hatunk, ahol önerőként társadalmi munkát is elfogadnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!