Gazdaság

2010.05.19. 02:27

Munkajogi iránytű

Az MSZOSZ Zala Megyei Képviseletén tegnap bemutatták a Jogpont Hálózat által létrehozott Munkajogi iránytű című kiadványt, amellyel elsősorban a munkavállalók ismereteit szeretnék bővíteni.

Hajdu Péter

A 2009. februártól működő Jogpont Hálózat a munkajogi panaszaikkal megjelenő ügyfelek példái alapján állította össze a Munka Törvénykönyve legfontosabb részeinek egyszerű, érthető magyarázatával a füzet méretű, ízléses kiadványt. Mint Simon Annamária projektmenedzser az ismertetőn elmondta, folyamatosan érzékelik, hogy az ügyfeleik elsősorban munkajogi kérdésekkel keresik meg őket. A legnagyobb problémakör manapság a munkaviszony megszüntetésének témája, a kiadvány jelentős része foglalkozik ezzel. Mint a projektvezető elmondta, tapasztalatuk szerint ma minden ötödik esetben közös megegyezéssel szüntetik meg a munkavállaló munkaviszonyát. Pedig ez sokuk számára nem előnyös, mert csak utólag értesülnek arról, hogy így nem kapnak végkielégítést, a közös megegyezésre csak azért volt szükség, hogy a munkáltató számára olcsóbb legyen az elbocsátás. Vagy másik gyakori eset, miszerint szóban mond fel a munkáltató, és az utolsó munkában töltött napon a kötelező bért és az igazolásokat nem adja ki, ezzel az újbóli elhelyezkedést akadályozva. Több ehhez hasonló esetet ismertetnek a 3500 példányban kiadott, júniustól ingyenesen elérhető könyvben, amihez a Jogpont Hálózat 7 zalai irodájában, az egerszegi munkaügyi központban és az MSZOSZ-nél lehet hozzájutni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!