Gazdaság

2009.07.28. 05:29

Gépesített tízmilliók

Dióskál - Traktor, tárcsa, vetőgép és nehézkultivátor. Csak néhány a szántás nélküli talajművelés időtakarékos és energiakímélő eszközei közül, amelyekre többen is igényeltek vissza nem térítendő támogatást az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból.

Varga Lívia

Hiába az aratási szezon kellős közepe, tegnap mégis több mint száz termelő szakított időt arra, hogy részt vegyen az egyik mezőgazdasági gépeket gyártó cég országjáró turnéján. A helyszínt Plótár István dióskáli termelő biztosította.


A Dióskáli határban tartott bemutatón a szántás nélküli, úgynevezett minimumművelés gépeivel ismerkedhettek meg a termelők
Fotó: Katona Tibor

- A bemutatón a szántás nélküli talajművelés gépeivel ismerkedhettek a termelők - tudtuk meg a fiatal mezőgazdásztól, aki az elmúlt évek ésszerű gazdálkodásának s a géptámogatási pályázatoknak (AVOP, SAPARD, EMVA) köszönhetően magas technikai színvonalra fejlesztette fel gazdaságát, s ennek folytatásaként idén egy tárcsára adta be támogatási kérelmét. Mint mondja, olcsóbban, hatékonyabban, jobb minőségben tud ezekkel a gépekkel termelni.

A Mezőgazdasági és Vidékfeljesztési Hivatal (MVH) sajtófőnöke, Soproni Horváth Lajos tájékoztatása szerint a vártnál több gazdálkodó nyújtotta be támogatási kérelmét mezőgazdasági gépek s technológiai berendezések beszerzésére az MVH megyei kirendeltségeihez a július közepén lejárt egy hónapos kérelmezési időszak alatt. A vissza nem térítendő támogatás pedig igencsak elkél, hisza munkagépek 5-15 milliót, az erőgépek 10-40 milliót, míg a kombájnok 30-70 milliót kóstálnak.

- A másfél év után újból megnyílt lehetőséggel több mint 4800-an éltek. A támogatási igény hozzávetőlegesen 36 milliárd forint, ez meghaladja a rendelkezésre álló 30 milliárdos géptámogatási keretet, amelyből mintegy 115 milliárd forint ilyen jellegű beruházás valósítható meg - tudtuk meg a sajtófőnöktől.

Az érdeklődés Zalában is felülmúlta a két évvel ezelőttit, most ugyanis 222 termelő összesen 1,8 milliárd forintos támogatási igénnyel jelentkezett a hivatalnál. A teljes beruházási összeg mintegy 7 milliárd forintot tesz ki, mondta el Paksa Imre, az MVH zalaegerszegi kérelemkezelési osztályvezetője, hozzátéve: a pályázatok széles skálán mozognak, hiszen az állattenyésztésben használatos rakodókon keresztül a különféle erő- és munkagépeken át még szélenergiát előállító és hasznosító berendezésekre is nyújtottak be támogatási igényt a gazdálkodók.

Az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) finanszírozott, vissza nem térítendő támogatás mértéke egyébként az összes elszámolható költség 25 százaléka, a betakarító és csemeteültető, valamint az állattenyésztésben használt, úgynevezett kiemelt gépek esetén pedig 35 százalék. A támogatás összege legfeljebb 200 millió forint. S míg a korábbi géptámogatási program végrehajtására két évük volt a kedvezményezetteknek, most az igénybevett támogatással már október 1-31. között el kell számolniuk.

- Erre a támogatási formára 2007-ben lehetett először kérelmet beadni - folytatja Soproni Horváth Lajos -, akkor 4500 volt a jóváhagyott igények száma. Az ebből származó kötelezettségvállalás 41,5 milliárd forint, amelyből eddig 37 milliárd átutalása történt meg. A hátralevő beruházásokat legkésőbb jövő év elejéig kell befejezni, s az attól számított egy éven belül lehet még kifizetési kérelmeket beadni.

Balogh Rudolf, a Zala Megyei Agrárkamara elnöke szerint örömteli, hogy a termelők a jelenlegi nehéz helyzetben sem hagyják abba a fejlesztést, ám, hogy a pályázati lehetőségeket továbbra is ki tudják használni, s a megvásárolt gépek törlesztőrészteleit képesek legyenek kigazdálkodni, ahhoz a következő években jelentősen javulni kell a piaci feltételeknek. Ráadásul, mivel tavalyhoz képest az importból származó gépek 15-25 százalékkal megdrágultak, a termelők egy része úgy gondolja, így már nem érdemes a 40-50-ről 25 százalékra csökkentett állami támogatást igénybe venni.



Már csak betűrendben az utolsó

Míg korábban Zala nemcsak a névsort, hanem   a termelést tektve is hátul kullogott, a szaktudásnak, a tapasztalatnak, a jól kiválasztott növényfajtáknak és vegyszereknek, no meg a gépesítésnek hála, mára repcetermesztésben elsők vagyunk, kukoricában az országos középmezőnybe tartozunk, sa akalászosok esetében is egyre jobban teljesítünk, fogalmazott Balogh Rudolf.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!