átadták a munkaterületet a kivitelezőnek az uszodafejlesztéshez

2019.02.08. 07:00

Elfogadták Zalaegerszeg ez évi költségvetését

A közgyűlés csütörtökön több mint 43 milliárd forintos főösszeggel elfogadta Zalaegerszeg idei költségvetését.

Szabó Judit

Fotó: Látványterv

„Jó költségvetésünk van”

Az ismert uniós projekteken kívül bekerült a költségvetésbe a színház felújításának előkészítése, és 190 millió forint, amit arra kap a város, hogy megtervezze az MMIK négycsillagos szállodává alakítását, ismertette Balaicz Zoltán polgármester. Bali Zoltán, a gazdasági bizottság elnöke a gazdálkodás stabilitását emelte ki, és rámutatott, hogy fontosak a helyi adókból származó bevételek, amelyek a fejlesztések során létrejövő létesítmények működtetéséhez is elengedhetetlenek. Dékány Endre, a műszaki bizottság elnöke a jelentős, 28,4 milliárdnyi fejlesztési forrás kapcsán úgy fogalmazott: „amíg ilyen számokat látunk, nyugodtan dőlhetünk hátra, hogy jó költségvetésünk van.”

Uszodafejlesztés

Kiss Ferenc (MSZP) bírálta a szociális kiadások csökkenését: míg tavaly 203 millió forintot kapott az ágazat, idén 172 milliót. Mivel a Lakhatásért Közalapítvány támogatása is csökkent a tervezetben a tavalyi 3-ról 2 millióra, Kiss Ferenc javasolta, hogy vegyenek el 1 millió forintot a ­Restart Fesztivál 13-ról 16 millió forintra emelkedő támogatásából, és adják oda a közalapítványnak. Balaicz Zoltán befogadta a javaslatot, megjegyezve, hogy a fesztivál 16 milliós támogatása valójában 10 millió, mert hatot pályázaton nyertek. A polgármester dr. Kocsis Gyulának az (EZE) Egerszeg Búcsú megrendezésére és támogatására vonatkozó kérésének is eleget tett, és szavazásra bocsátotta, hogy csoportosítsanak át 500 ezer forintot a polgármesteri kabinet médiaköltségeiből erre a célra. A testület elfogadta a javaslatokat. A költségvetést végül 13 igennel és 4 ellenzéki tartózkodással szavazták meg.

Fotó: Látványterv

Az uszodafejlesztés kapcsán Balaicz Zoltán elmondta, hogy a beruházás kivitelezése, amint az időjárás engedi, elindul, a munkaterületet tegnap adták át. Hogy az úszóklubnak ne kelljen nélkülöznie hosszabb időre az uszodát, először a külső medence újul meg, amit ideiglenesen sátorral lefednek, hogy edzéseket lehessen tartani. A beruházás 9 milliárd forintba kerül, a város pluszforrást kapott rá, hangzott el.

Túlóratörtvény

A közgyűlés nem fogadta el Kiss Ferenc és Paksy Zoltán (LMP) előterjesztését: felkérték volna a városi cégek vezetését, hogy ne éljenek a túlóratörvény adta lehetőségekkel. Balaicz Zoltán elmondta: a tíz cég közül eddig is csak kettőnél volt túlóra, nem sok, jellemzően a téli hóeltakarítással összefüggésben. A polgármester alternatív javaslatot adott be, hogy 250-nél több túlórát csak a dolgozó beleegyezésével rendeljenek el, ha szükséges, és ne érhesse hátrány azt, aki nem vállalja. A javaslata azt is kimondta, hogy az önkormányzat egyetért a túl­óratörvénnyel, és aki szeretne többet keresni, annak legyen lehetősége túlórázni. A közgyűlési többség ezt fogadta el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!