A munkaerőhiány kezeléséről

2019.11.29. 12:00

Atipikus foglalkoztatási lehetőségekről is szó volt a zalaegerszegi fórumon

Végéhez közeledik a három évre tervezett, 2016-ban indított, vállalkozások igényeire alapuló foglalkoztatás-fejlesztési TOP program a zalai megyeszékhelyen.

Hajdu Péter

Aladi Gusztáv, a Kontakt Nonprofit Kft. ügyvezetője a rendezvényen Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

Fotó: © Katona Tibor

A város, a Zala Megyei Kormányhivatal és a Kontakt Nonprofit Kft. konzorciumában megvalósuló projekt részeként tegnap foglalkoztatási fórumot tartottak a Kamarák Házában. Aladi Gusztáv, a szakmai lebonyolító Kontakt Nonprofit Kft. vezetője köszöntötte a fórumon megjelent munkáltatók képviselőit és az érdeklődő álláskeresőket, majd a program 2016-os kezdetekor jellemző és a jelenlegi munkaerő-piaci helyzet néhány meghatározóját idézte fel. Mint elmondta, 2016-ban a zalaegerszegi munkanélküliség 3,5-4 százalék közötti volt, ma pedig 2,5 százalék körüli. Ugyanakkor a munkabérek változása ellenkező tendenciájú. Míg három éve az országos bruttó átlagbér 263 ezer forint volt, addig ma 360 ezer forint az átlag, és elsősorban a szakképzett munkaerő bére nőtt. Ennek ellenére országosan – és különösen Zalaegerszegen – munkaerőhiány tapasztalható. Az így keletkező feszültségek oldásában számos munkaerőpiaci eszköz mellett szerepe lehet az úgynevezett atipikus foglalkoztatási formáknak is, amelyek azonban még nem eléggé elterjedtek.

Aladi Gusztáv, a Kontakt Nonprofit Kft. ügyvezetője a rendezvényen Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

Dr. Árok Krisztina, a kormányhivatal főosztályvezetője az aktuális zalai munkaerő-piaci helyzetről adott tájékoztatást. Eszerint a megyében október végén 6680 regisztrált álláskeresőt tartottak nyilván, ezen belül a zalaegerszegi járásban 2200-at, a városban pedig 1100-1200 között mozog számuk. Mint elmondta, a hat zalai járás közül még mindig a déli, a letenyei és nagykanizsai térségben magasabb a regisztrált álláskeresők száma. A főosztályvezető ismertette, mi valósult meg eddig az egerszegi projektből. Ebbe összesen 650 álláskereső bevonását tervezték, és a november végi állás alapján ez 641 esetben teljesült.

A tegnapi fórum foglalkozott a kisgyermekes szülők munkába való visszatérését segítő atipikus foglalkoztatási lehetőségekkel. E témában a Zalavíz, a Zalaszám és a Zalaegerszegi Törvényszék képviselői ismertették a náluk alkalmazott jó gyakorlatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!