Gazdaság

2017.02.08. 19:35

Így próbálják finanszírozni a minimálbér-emelés miatt megnövekedett költségeket

Zalaegerszeg, Nagykanizsa - Az önkormányzati cégeknél is sokan dolgoznak minimálbérért vagy szakmai minimálbérért. A két megyei jogú városban megkérdeztük, hogyan tudják kigazdálkodni az év eleji béremeléssel megemelkedett költségeiket.

Szabó Judit

Horváth Márton, a zalaegerszegi Zala-Depo Kft. ügyvezetője elmondta, a lakossági hulladékszállítást is végző gazdasági társaságnál 178 főből 72 munkavállalót érint a kötelező emelés (a minimálbér növelése 39, a garantált bérminimum emelése pedig 33 alkalmazottat). Hogy ez ne okozzon bérfeszültséget, más munkatársak bérét is növelték a társaságnál, a teljesítményük alapján. A kérdésre, hogy az ágazatot amúgy is érintő nehézségek (hulladéklerakási járulék, rezsicsökkentés) közepette hogyan tudják kigazdálkodni a béremelést, azt mondta: szerencsések, mert a hulladékszállítási közszolgáltatási feladataik mellett más tevékenységet is végeznek.

Például ipari hulladékszállítást, ezenkívül útépítést és -karbantartást, bontásokat, valamint téli síkosságmentesítést. Ezekből a feladatokból szeretnének többet vállalni, több bevételre szert tenni, s minél több önkormányzattal is szerződni ilyen munkákra. Létszámleépítést nem terveznek, válaszolta kérdésünkre az ügyvezető.

Munka folyik a zalaegerszegi depónián. A Zala-Depo Kft.-nél 72 munkavállalót érintett a januári kötelező béremelés
Fotó: archív/Katona Tibor

Nagykanizsán, a városüzemeltetéssel foglalkozó VIA Kanizsa Zrt.-nél csak kismértékben jelentkezik a minimálbér-emelés hatása, ami elsősorban azért van, mert a dolgozók - ha csak pár ezer forinttal is - a korábbi minimálbér fölött kerestek.

- A szakmunkások esetében a garantált bérminimum ugyanakkor 15-20 ezer forintos többletjövedelmet eredményez - mondta Fitos István vezérigazgató, hozzátéve: az idei emelést a társaság a saját költségvetéséből próbálja kigazdálkodni.

A hulladékszállítással foglalkozó Pannonia-cégcsoportnál ugyanakkor a teljes bérezési rendszert áttekintették.

- A munkatársak fizetése alapbérből, illetve mozgóbérből tevődik össze - említette Horváth Balázs ügyvezető. - Az alapbér a minimálbér fölött, de annak közelében lett megállapítva, míg a mozgóbér az alapbér 20-35 százalékát teszi ki. A dolgozók emellett az Erzsébet utalvány helyett készpénzt, illetve egészségpénztári hozzájárulást választhatnak a cafeteria keretében.

A vezérigazgató elmondta: a béremelés több tízmilliós többletkiadást jelent a gazdasági társaság számára, amit új piacokról próbálnak előteremteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!