Gazdaság

2017.02.10. 15:36

Több száz milliárdot költünk a gyerekek magánóráira

A magyar gyermekeknek több mint a fele jár valamilyen iskolán kívüli különórára. Mennyibe kerül ez a szülőknek?

Évente több, mint 300 milliárd forintot költenek a magyar szülők gyermekeik különóráira a Magyar Szülők Országos Egyesülete számítása szerint, és a diákok 54 százaléka jár különórára.- írja a penzcentrum.hu.

Ma egy tantárgyi különóra vidéki kis településen 1200, Budapesten 2000 forintnál kezdődik. Ez viszont az egyik legalacsonyabb ár, amit találtunk. Jellemzően ennél jóval többet kérnek a magántanárok egy óráért (ami változó, hogy 45, vagy 60 percet jelent). A felső határ szinte a csillagos ég, találtunk olyan pedagógusokat is, akik 4-6 ezer forintért tartanak egy órát.

A művészeti oktatás is intézményesült, számos zenei és művészeti iskola van országszerte. Azt, hogy mennyibe kerül egy félév az adott tanszakon, jellemzően az iskola fenntartója határozza meg. Összességében elmondható, hogy egyéni órák esetében (például zongora) 7-12 ezer forintba kerül egy félév.

A sport is nagyon gyakori plusz elfoglaltságot jelent a gyerekeknek, ennek a költsége viszont óriási mértékben függ attól, hogy milyen sportágat választ. Mert míg egy kicsi futball klub utánpótlásában havi 5-10 ezer forintot tesznek ki az edzések, addig a lovaglás, vívás, úszás például ennek a sokszorosa is lehet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!