Gazdaság

2015.08.25. 14:20

Bankolás fair szabályokkal

Budapest - Az elszámolási törvény és a fair bankról szóló törvénnyel kapcsolatban kérdeztük Dr. Kispál Editet, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének szóvivőjét.

Szente Hilda

- Mikor lépett életbe a fair bankról szóló törvény?

- A törvény már 2009-ben is létezett, de azt az elmúlt évek hitelezései gyakorlatának negatív hatásai miatt tavaly a jogalkotó pontosította, bizonyos részeit szigorította. A bankoknak ezt az új, módosított törvényt kell alkalmazniuk 2015. február 1-től.

- Mi jelent ez a gyakorlatban? Mik a legfontosabb változások?

- A korábban tapasztalt egyoldalú szerződésmódosítások elkerülése érdekében bevezetésre került kamat, és kamatfelár-változtatási mutató, továbbá pontosításra kerültek a THM, és az egyéb fizetendő költségek, díjak, jutalékok is. Módosultak a hitelszerződés felmondására vonatkozó egyes rendelkezések is. A pénzügyi intézmények mintaszerződést kell a honlapján közzétenni. A fogyasztót még a hitelszerződés megkötése előtt minden részletre kiterjedően tájékoztatni kell szóban és írásban egyaránt. Különösen a hiteltermék legfontosabb jellemzőiről, vagyis a kamatokról, a törlesztő részletekről, a THM számítás módjáról, a halasztott fizetés feltételeiről, a hitelhez kapcsolódó minden díjról, jutalékról, költségről . A tájékoztatásnak ki kell terjednie a fizetés elmulasztásának következményeire, a szükséges biztosítékokra, az elállási jogra, a hitel felmondás feltételeire, és az előtörlesztési jogra is. A jelzáloghitel szerződések esetében a pénzügyi intézménynek minden részletre kiterjedő szerződés tervezetet kell díjmentesen a fogyasztó rendelkezésére bocsátania, hogy azt az aláírás előtt alaposan átolvashassa.

- Mit jelent és mekkora lehet a THM?

- A THM, vagyis a teljes hiteldíj mutató a hitel összes költségének arányát fejezi ki a hitel teljes összegéhez viszonyítva, éves szinten, százalékban kifejezve. Főszabály, hogy ennek mértéke nem haladja meg a jegybanki alapkamat 24 százalékponttal növelt mértékét. Ez azt jelenti, ha például a jegybanki alapkamat 1,35 %, a THM nem lehet magasabb, mint 1,35+24=25,35 %. Ugyanakkor a törvény a hitelkártya-szerződésekhez, a fizetési számlákhoz kapcsolódó hitelek és az áruhitelek esetén megengedőbb. Ezeknél a szerződéseknél a THM magasabb lehet, de nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat 39 százalékponttal növelt összegét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!