Gazdaság

2015.05.17. 13:14

Mit mond a törvény?

Folytatjuk sorozatunkat az elszámolási törvény kapcsán. Válaszol Merényiné dr. Komáromy Melinda, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének szakértője.

– Mikor kapnak értesítést az elszámolási törvényben érintett ügyfelek?

– A pénzügyi intézményeknek devizaalapú hitelszerződés esetén 2015. március 1. és április 30. között, a forintban, illetve ténylegesen devizában felvett és devizában törlesztett szerződések esetében 2015. augusztus 1. és szeptember 30. között kell postára adniuk az elszámolást. A kedvezményesen végtörlesztett szerződéseknél – ha az ügyfél március 31-ig azt írásban kérte – november 30. a határidő. Ezektől az időpontoktól a pénzügyi intézmények csak akkor térhetnek el, ha az állammal szemben folytatott per 2015. március 1. után fejeződik be. Ez esetben a befejezést követően 60 napon belül kell az elszámolást megküldeni. A megszűnt szerződések esetében a visszajáró összegek átutalása az értesítő levelek kézbesítése előtt is lehetséges, ám ez nem rövidíti le a fogyasztókat megillető jogorvoslati lehetőségek határidejét. Az esetleges kifogásokat az elszámolási értesítő kézhezvétele után 30 napon belül lehet írásban jelezni a banknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!