Gazdaság

2015.03.17. 09:47

Szja-bevallás - Kik élhetnek a csökkentett adattartalommal?

Zalaegerszeg - Közeleg az szja-bevallás, ezért az adóhatóság egy létező, egyszerű megoldásról tájékoztatta lapunk olvasóit. Ez azoknak szól, akiknek nem a munkáltatójuk készíti a bevallást, és nem is a NAV közreműködésével készül.

Hajdu Péter

Az úgynevezett csökkentett adattartalmú szja-bevallásról van szó, ami május 20-ig papíron vagy elektronikus formában is beadható a NAV-hoz. A személyijövedelemadó-bevallás csökkentett adattartalmú nyomtatványa a  NAV ügyfélszolgálatokon beszerezhető, illetve letölthető a NAV honlapjáról.   A honlapon elérhető kitöltő-ellenőrző program használatakor a 1453 számú bevallás előlapján lehet a csökkentett adattartalmú bevallást kiválasztani.

Ahhoz, ki használhatja ezt a  módszert, célszerű áttekinteni a kizáró okokat. Nem választható a csökkentett adattartalmú bevallási forma annak, aki  tavaly például a következőkben felsorolt jogcímeken szerzett  jövedelmet vagy bizonyos kedvezményt szeretne érvényesíteni: Összefogás az Államadósság Ellen Alapba való befizetésével adóalap-kedvezmény érvényesítése, kamatból származó jövedelem, 2014-ben külföldről származó jövedelem, ingatlan, vagyoni értékű jog értékesítéséből származó jövedelemnél adókiegyenlítés érvényesítése, nyugdíjbiztosítási nyilatkozatában külföldi biztosítót jelöl meg, különadó hatálya alá tartozó bevétel.

Akinek 2014-ben más olyan bevallásköteles jövedelme keletkezett, amelyet a csökkentett adattartalmú bevallásban megfelelő sor hiányában nem tud feltüntetni, szintén a teljes adattartalmú 1453 számú bevallást kell kitöltenie és 2015. május 20-áig eljuttatnia a NAV-hoz – tájékoztat az adóhatóság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!