Gazdaság

2015.02.01. 09:48

Már készülnek az idei torkos csütörtökre

Zalaegerszeg - Idén február 19-én tartják a torkos csütörtököt, azt a gasztronómiai akciónapot, amikor számos hazai étterem ötven százalékos kedvezményt ad a számla végösszegéből.

Gyuricza Ferenc

A néphagyomány szerint a torkos csütörtök – amit minden évben a húsvéti 40 napos böjt kezdetét jelentő hamvazószerdát követően tartanak – azért alakult ki, hogy még elfogyaszthassuk a farsangi maradékot. Emiatt torkos csütörtökön ismét szabad volt húst enni. A szakrális eredetű szokás később más tartalmat kapott, 2006-ban a Magyar Turizmus Zrt. kezdeményezésére egyre jelentősebb gasztronómiai eseménnyé vált. Idén már jubileumot ünnepelhet a program, hiszen azt tizedszer rendezik már meg.

A torkos csütörtököt a Magyar Turizmus Zrt. nemcsak felkarolta, hanem továbbra is támogatja azt. Így a program, valamint az abban részt vevő éttermek, illetve egyéb vendéglátóhelyek részére egy külön weboldalt hoztak létre. A csatlakozni kívánók akár itt is regisztrálhatnak, a jelentkező vendéglátóhelyek száma napról napra nő. A résztvevők palettája idén mind az ínyencek, mind a nemzetek konyháinak szerelmesei számára bőséges választási lehetőséget nyújt. A kínálatban a meghitt kisvendéglőtől a prémium kategóriás éttermekig, a halászcsárdától az art caféig válogathatunk, de a programhoz hivatalosan csatlakozók mellett további számos vendéglátóhely – köztük zalaiak is – kínálnak erre a napra kedvezményt. A Magyar Turizmus Zrt. adatai szerint a hivatalosan csatlakozó vendéglátóhelyek száma a tíz év alatt többszörösére nőtt, míg 2006-ban közel 500 hely kínálatából lehetett választani, addig tavaly már 1500 körül alakult a résztvevők száma. A vendégforgalom is kisebb hullámzással, de hasonlóképpen emelkedett, hiszen a kezdeti alig pár tízezer fővel szemben az utóbbi években a kétszázezer főt is megközelített, vagy túl is lépte az éttermekbe betérők száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!