Gazdaság

2015.01.28. 13:40

Csak a használt lakás - Meghatározó a kínálati piac

Zalaegerszeg - Hogyan értékelhető 2014, illetve mi várható a 2015-ös ingatlanpiactól? – kérdeztük Hoffmann Pétertől, az egyik ingatlanközvetítő zalaegerszegi franchise partnerétől.

Hajdu Péter

– Történtek pozitív elmozdulások az ingatlan forgalomban. Országos szinten tavaly mintegy 10-15 százalékos javulást lehetett tapasztalni azokban a térségekben, ahol a gazdasági fejlődés megindult. Például Győr, Kecskemét, Székesfehérvár térségében, és a balatoni régiónak a siófoki részén. Ezeken a területeken az említett átlagnál is magasabb az ingatlaneladások bővülése. Zalaegerszegen az elmúlt négy évben számottevő emelkedés nem történt. A statisztikai adatok szerint itt a forgalom beállt egy évente 400-500 közötti eladási számra, a tavalyi évről még nincs pontosabb adat. Azonban az egyértelmű, hogy jelentősebb növekedés természetesen itt is a gazdasági erősödésen múlik – mondja Hoffmann Péter.

Hozzátette, az említett forgalom kizárólag a használt lakás forgalomra vonatkozik. Zalaegerszegen az elmúlt három évben új építésű társasházak csupán a Göcseji úton épültek, idén a Mártírok úton lesz hamarosan átadva egy új társasház, aminek az értékesítése már folyamatban van, és a piacnál készül el hamarosan egy épület.

– Jelenleg itt kínálati piac van, nagyon sok eladó ingatlannal. Az árak jelenleg stagnálnak, minimális emelkedés tapasztalható.

– Milyen, mekkora lakásokat keresnek, illetve kínálnak a piacon?

– Nagyok az eltérések, és sok esetben mind az eladó, mind pedig a vevő irreális elképzelésekkel lép piacra. Volt olyan vevő, aki belvárosi családi házat keresett száz négyzetméteres zöldterülettel, 150 négyzetméteres lakóterülettel, de 10 milliónál ne legyen magasabb az ára. A másik oldalon pedig akadt, aki 250-300 ezer forint közötti négyzetméteráron akarta eladni az ingatlanját, az ilyen végletektől persze nem várható üzletkötés. A partnerek többségét természetesen rá lehet ébreszteni a reális árra, mi ebben segítséget tudunk adni. Egyébként ma a megyeszékhelyen reálisan 100 ezer, 190 ezer forint közötti négyzetméteráron kelnek el a használt lakások. A vidéki ingatlanok még olcsóbbak. Bérbe adással is foglalkozunk, mind ipari ingatlanok, illetve albérlettel is. Az albérletekre például olyan nagy a kereslet, hogy nehezen tudjuk kielégíteni az igényeket – közölte a szakértő.

– Létezik-e megfelelő hitellehetőség?

– A hálózatunk az elmúlt két és fél, három évben a kihelyezett hitelállományt megháromszorozta. A magánszemélyeknek folyósított hitelállományunk is folyamatosan nőtt, az eladások 70-80 százaléka esetében hitelt vesznek igénybe – közölte Hoffmann Péter.

Hamarosan jön a „csok"

Az ingatlanszakértő a hitellehetőségek közül kiemelt egy hamarosan megjelenő új lehetőséget, ami iránt már élénk a családosok érdeklődése. Elmondta, további élénkülés várható a jelenleg még tervezetként létező új szocpol támogatástól, a családi otthonteremtési kedvezménytől (csok). Előzetesen annyit megtudtunk, használt lakásra is lehet majd igényelni a támogatást, és már egy gyermek után is. A kedvezményt a lakás négyzetméter árától és a gyermekek számától függően fogják meghatározni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!