Gazdaság

2014.12.02. 14:50

Már forgalomban az új tízezres

Zalaegerszeg - December 1-je óta már a napi készpénzforgalomban is találkozhatunk a megújított tízezer forintos bankjegyekkel, melyek széles körű elterjedése csak jövőre várható.

Varga Lívia

Az elmúlt hónapokban a készpénzforgalom szereplői – a bankjegyet kibocsátó Magyar Nemzeti Bank segítségével – felkészültek a megújított címlet fogadására, tájékoztatta lapunkat az MNB. Természetesen a „régi" tízezer forintosokkal továbbra is lehet fizetni, bevonásukról a jegybank a későbbiekben dönt.

Az új tízezresnek más a tapintása és (bár ezen a képen nem látszik) a réginél erősebb lila színe van. Fotó: illusztráció

Az MNB a 2014 és 2018 közötti időszakban folyamatosan újítja meg a jelenlegi bankjegysorozat címleteit, így a következő években további újratervezett, továbbfejlesztett papírpénzeket bocsát forgalomba. A cél, hogy védettebbek legyenek a hamisítás ellen. A megújított bankjegyek egyébként színesebbek lesznek, de ugyanazok az arcok szerepelnek rajtuk: Rákóczi, Mátyás, Bethlen, Széchenyi, Szent István és Deák Ferenc. A most forgalomban lévőktől eltérő címletet egyelőre nem akarnak kibocsátani.

A sorozat első eleme a megújított tízezer forintos, amely már 2014. szeptember 2-től törvényes fizetőeszköz, igaz, a készpénzforgalomban csak e hét hétfőjén jelent meg, széles körben elerjedni pedig csak jövőre fog.

A készpénzkezeléssel foglalkozó cégek felkészültek a megújított bankjegy érkezésére: a bankjegyfeldolgozó gépek már alkalmasak az új papírpénzek elfogadására, és megfelelő ütemben halad a bankjegy-befizető, illetve a parkoló- és menetjegy-értékesítő automaták átállítása is.

A megújított tízezer forintosok zavartalan használata érdekében az MNB aktívan támogatja a készpénzforgalom különböző felhasználói köreit, így térítésmentes bankjegyismereti képzések lehetőségét biztosítja a készpénzzel hivatásszerűen foglalkozó kiskereskedelmi, hitelintézeti és postai pénztárosok számára. A lakosság informálása céljából tájékoztató kisfilm is készült az új tízezresről, s kiadványokat juttattak el a kiskereskedelmi egységekhez, valamint a hitelintézeti- és postafiókokhoz.

A következő napokban elsősorban jellemzően készpénzfelvételnél, később azonban már készpénzes vásárlások során is találkozhatunk az új bankjeggyel, amelynek más a tapintása, és a réginél jóval erősebb lila színe van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!