Gazdaság

2014.11.21. 21:01

Mezőgazdasági összeírás kezdődik

Mától megkezdődik, és december közepéig tart a Központi Statisztikai Hivatal mezőgazdaságban, az egyéni gazdaságok körében folytatott idei második összeírása.

Hajdu Péter

Az előző felmérés júniusban történt, s a decemberi arra épül. A KSH kérdezőbiztosai Zala megyében is a mezőgazdasági földterületet használó, illetve állatot tartó, a statisztikai megfigyelési körbe bevont egyéni gazdaságokat keresik fel a következő hetekben – tájékoztatott Szekeres Jánosné, a KSH Zala megyei osztályvezetője.

Az összeírás statisztikai célokat szolgál, és a kérdezőbiztosok által felkeresett gazdálkodóknak kötelező adatot szolgáltatniuk. A mezőgazdasági összeírásba a megyében 26 települést vontak be, azon belül 30 körzetet kialakítva, s mint az osztályvezető elmondta, 27 összeíró végzi a munkát. A körzeteken belül házról házra járva, összesen 4800 címet felkeresve kopogtatnak az említett gazdálkodóknál.

A kitöltendő adatlapokon szerepelnek többek között az idei növénytermesztésre, a szántóföldi növényekre, zöldségfélékre vonatkozó termelési és felhasználási adatok, de kitér az alkalmazott agrotechnika fontosabb adataira is. Az állattartás összeírása ráépül a júniusi adatokra, onnantól az év végéig terjedő időszak változásait is rögzíti. Felmérik a háziállatok állományváltozását. Az állati termékek, a tej és tejtermékek, továbbá a tyúktojás termelésének pedig egész éves alakulását rögzítik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!