Gazdaság

2014.09.03. 15:37

Magyar Termék Nagydíj 2014 - Két Zala megyei cég a legjobbak között

Hatvanhat magyar termék és szolgáltatás kapta meg az idén a Magyar Termék Nagydíjat, megyénkből két cég, a Lissé Édességgyár Kft., valamint a Zalaerdő Zrt Kft., nyerte el sikeres pályázatával a rangos elismerést és vehette át a trófeát a Parlament Felsőházi Termében rendezett ünnepségen.

Osváth Sarolta

A díjazottak az Országház főlépcsőjén a 2014. évi Magyar TermékNagydíj pályázat díjátadó ünnepsége után, 2014. szeptember 3-án. MTI Fotó: Soós Lajos

Kövér László, az Országgyűlés elnöke az immár tizenhetedik alkalommal megtartott díjátadó ünnepség köszöntőjében kiemelte: A Magyar Termék Nagydíj ékesen bizonyítja, hogy Magyarországon is lehet minőségi terméket előállítani. Bár ez sokszor nem könnyű, mégis évről évre több cég lép a „minőség útjára" – fogalmazott. Jó büszke lenni rájuk, hiszen az ő sikerük, az ország sikere is – hangsúlyozta.

Örvendetes, hogy a nyertesek 34 százaléka budapesti és 66 százaléka vidéki cég. Eddig összesen 486 termék viselheti a piaci értékét növelő megkülönböztető minősítést. Az idén a bíráló bizottság azokat a pályázókat részesítette előnyben, amelyek termékei és szolgáltatásai kiváló minőségűek, újszerűek, innovatívak és a külpiacokon is versenyképesek.

Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, a rendezvény fővédnökeként arról szólt, hogy a kormány és a vállalkozások az elmúlt években sokat tettek az innovatív, versenyképes termékek kül- és belpiaci megjelenéséért. Az innovatív és piacképes termékek előállítása során elért eredményeknek és a keleti nyitás-nyugati maradás külpolitikájának köszönhetően, a magyar export összességében hat százalékkal bővült.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a magyar nemzet egységének fontosságát emelte ki, hangsúlyozva, hogy a Magyar Termék Nagydíj pályázat is szem előtt tartja az egységes magyar nemzet szemléletet.

Bánki Erik, a gazdasági bizottság elnöke és a díjazott Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója, Rosta Gyula. Fotó: Kriscsovics Antal

A Magyar Termék Nagydíjjal járó trófeát és oklevelet Bánki Erik, az Országgyűlés gazdasági bizottságának alelnöke adta át a díjazottaknak. A Lissé Édességgyár Kft. a „cocoMax" kókuszrúd termékcsaládjával került be a nagydíjasok közé. Az elismerést Faluhelyi Ferenc ügyvezető vette át a Parlamentben. Megyénk másik nagydíjasa a Zalaerdő Zrt. lett, a LenPell elnevezésű, keményfa pellet termékével. A környezetbarát, 100 százalékban melléktermékből készülő tüzelőanyag már egy-két éve sikeres a piacon. Rosta Gyula vezérigazgató lapunknak elmondta: nagyon örülnek az elismerésnek, mert bár a Zalaerdő árbevételének egészen kis hányadát jelenti ez a termék, a díj kifejezi, hogy jó az irány, amerre haladnak, érdemes az értékes melléktermékeket újrahasznosítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!