Gazdaság

2014.08.11. 10:04

Veszteséges volt a balatoni halászat

Továbbra sem folyik halászat a Balatonon, változatlanul a horgászatot helyezik előtérbe.

Szabó Judit

Ez derült ki abból a beszélgetésből, amelyet Szári Zsolttal, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. mintegy fél éve kinevezett vezérigazgatójával folytattunk a hét végén a 40 halász emléknapon. A vezérigazgató elmondta: gazdasági célú halászat már 15 éve nem folyik a Balatonon, az ökológiai szemléletűt pedig tavaly felfüggesztette a kormányzat, s ez az intézkedés most is érvényben van.

– A balatoni halgazdálkodásra fordított források 80-85 százalékát a horgászok befizetései fedezik. Ezért nagyfokú jogsérelemmel jár a balatoni halászat, az, hogy a horgászok pénzén telepített halat lehalásszuk, az éttermek pedig kiárusítják. Ennek vége, ez nem volt jó tendencia.

– Horgászbotot kell vásárolni, horgászengedélyt kiváltani, leülni a vízpartra és kifogni a halat – mondta megoldásként a vezérigazgató, s kérdésünkre hozzátette, hogy a halászat felfüggesztése könnyíti a zrt. munkáját.

– Éves szinten 60-70 millió veszteséget okozott a balatoni halászat. A busahalászat egyértelműen veszteséges volt és az a fajta keszeghalászat is, amit a cég folytatott – vont mérleget.

Horgász a Keszthelyi-öbölben. Most csak így lehet halat fogni (Fotó: Archív/Katona Tibor)

Szári Zsolt a halgazdálkodás fő elemének a horgászatot tartja, s mint már említette, ebből származik a cég bevételének döntő része. Ezenkívül az angolnahalászatból tesznek szert bevételre, amely a Sió zsilipnél megfelelő vízállás esetén folytatódni fog, valamint a tógazdaságok működéséből - ott termelik meg a Balatonba telepítendő halakat.

A vezérigazgató leszögezte: a tó ökológiai állapotán nem változtat a halászat felfüggesztése.

– A tavaszi garda elhullás nagy port kavart, de csak vihar volt a biliben, ha fogalmazhatok így. Sajnálatos dolog, de az 5-6 tonna elhullott garda nem nagy mennyiség egy 60 ezer hektáros vízterülethez képest. Sokan meghúzták a vészharangot, de nem kell: nem lesz halpusztulás amiatt, hogy nem folyik halászat. Se a Velencei-, se a Tisza-tavon, de Európa más természetes vizein sincs halászat, de ez nem okoz halpusztulást. A Balatonon is ki fog alakulni egy olyan halállomány, ami kifejezetten kedvező lesz a horgászok számára. A képet a busa zavarja - az angolnáról nem beszélek, mert már nem szaporodik a tóban és 20-30 év múlva végleg el fog tűnni. A busa kérdéses. Szeretnénk tudni, hogy mennyi van a Balatonban és szaporodik-e ott. Erre a tudományos oldal a mai napig nem adott pontos és jó válaszokat. Ha megkapjuk, el lehet gondolkodni azon, hogy milyen halászati módszerrel oldjuk meg a kérdést.

Az orvhalászat továbbra is jelen van a Balatonon, tért ki rá kérdésünkre Szári Zsolt.

– A halőrzés területét fejleszteni szeretnénk. Az új halászati törvény mellettünk áll, sokkal szigorúbban büntetik az orvhalászatot. Egy fiatalembert idén elkaptak 117 darab süllővel, négy évet kapott két évre felfüggesztve, elkobozták a kocsiját, amivel a halat szállította, és kiróttak rá 400 ezer forint halvédelmi bírságot plusz a perköltséget – említett egy példát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!