Gazdaság

2014.06.26. 13:30

Többen bíznak a jövőben

Zala megye - Az elmúlt egy év alatt – 2013. június és 2014. május között – az országban 14.683 cég ellen indult felszámolási eljárás.

Hajdu Péter

Ez azt jelenti, hogy naponta átlagosan 60 cég szűnt meg ilyen módon az elmúlt egy év alatt. Azonban bármennyire ijesztőnek hangzik ez a szám, az elmúlt öt év legalacsonyabb mutatója, az egy évvel korábbihoz képest is 21 százalékos csökkenést jelez. Az utóbbi öt esztendő alatt egyébként összesen 88.585 céget iktattak ki a piacról felszámolási eljárással – tájékoztatta a Zalai Hírlapot a feketelista.hu portál. Ez a javulónak tűnő statisztika annak következménye, hogy a múlt évi törvénymódosítás miatt változott az eljárások lefolytatása – mondta Somogyi Ferenc, a Felszámolók Országos Egyesületének (FOE) elnöke.

Korábban a kényszer-végelszámolások nagy része ugyanis felszámolásba ment át, és ott regisztrálták a statisztikák is. A változások óta a kényszer-végelszámolási eljárások többségét a bíróságok kényszertörléssel zárják le, így ezek az adatok nem jelentkeznek a felszámolásokról szóló kimutatásokban. Ugyanezen időszak alatt a kényszertörlések száma 24.930 volt. Bár ennek az eljárásfajtának az időbeli lefolyása lényegesen rövidebb a felszámolásnál, ám ha e számot hozzáadnánk a felszámolási eljárásokhoz, más képet kapnánk.

A feketelista.hu szerkesztői a cégalakulásokról szóló adatokat is kigyűjtötték, és ezek igazolják, hogy a nagyszámú felszámolás ellenére nem szűkül a cégvilág. Az elmúlt évben is 33.563 új vállalkozás kezdte meg működését, számuk több mint kétszeresen (229 százalékkal) meghaladta a felszámoltakét. Tavaly június óta naponta átlagosan 139 új cég kapta meg működési engedélyét. Az új cégalapítások száma minden megyében meghaladta a megszűntekét, Veszprém, valamint Komárom-Esztergom megyében például több mint háromszorosan. Az ország 19 megyéje közül hétben legalább kétszeresen túllépte az újonnan alapított cégek száma a felszámoltakét. Győr-Moson-Sopron megyében a mögöttünk hagyott év alatt 475 cégfelszámolásra került sor, miközben 1145 új vállalkozás alakult, Zala megyében is pozitív ez az arány, a megszűnt 397-tel szemben 650 új vállalkozást alapítottak egy év alatt.

A felszámolási eljárások megindításának nagy száma elsősorban a cégek pénzügyi helyzetének romlásával, és az adóhatóság egyre szigorúbb fellépésével magyarázható. A hitelezők is egyre türelmetlenebbek, és hamarabb kérik a felszámolás megindítását.

Gyakori, hogy ilyen esetekben a tulajdonos magára hagyja a céget, vagy „eladja" egy utolérhetetlen „vevőnek". A hitelezők ilyen esetben futhatnak a pénzük után. Jogilag a felszámolással megszűnő cég vezetője személyesen felelős a vállalkozás által ki nem elégített tartozásokért. Ellene végrehajtás foganatosítható, és nemcsak pénzvagyona, de bármilyen ingó és ingatlan vagyontárgya végrehajtható. A felszámolók tapasztalata szerint azonban jó eset, ha végül a hitelezők követelésük 3-5 százalékához tudnak hozzájutni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!