Gazdaság

2014.02.25. 16:35

A méhek védelmében

Az Európai Bizottság tavalyi rendelete nyomán a méhek védelme érdekében felülvizsgáltak bizonyos növényvédőszer-hatóanyagokat. Egyes rovarölő készítmények forgalmazását részben felfüggesztették, részben felhasználásukat korlátozták.

Hajdu Péter

A gazdálkodóktól idén nagyobb figyelmet kívánnak meg a változások, és esetenként többletmunkát, ezáltal többletköltséget is eredményeznek. Szabó Béla, a Zala Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának igazgatója elmondta, a neonikotinoid szercsoport a kritikus, abból is az imidakloprid, a klotinidin és a tiametoxám hatóanyagú rovarölő szerekről van szó.

– A három hatóanyag felszívódó típusú rovarölő szerekben fordul elő, amelyek mozognak a növényben. Az ezekből készült csávázószerek, illetve talajfertőtlenítők forgalmazását, felhasználását két évre betiltották azokban a kultúrákban, amelyeket a méhek látogatnak – mondta az igazgató.

Számos permetező szer engedélyezése, használati tudnivalója megváltozott, mondja Léránt Lajos. Fotó: Pezzetta Umberto

Tilos tehát csávázásra használni őket a kukorica, napraforgó, szója, repce, és a mák esetében. Engedményt kaptak viszont az őszi kalászosokban és a burgonyában. Az említett változás jelentős hatással lesz a gazdálkodásra.

– Az említett hatóanyagok kapcsán ugyanis – például a kukorica bogár elleni védelemben meghatározó – négy csávázószer és két talajfertőtlenítő készítmény esett ki a forgalomból – közölte az igazgató.

A csávázó szerek kivonása azt jelenti, hogy a repce és a napraforgó vetőmag sem kapja meg a korábbi védelmet. Helyettesítésük talajfertőtlenítéssel történhet, azaz nagyobb mennyiségű vegyszer kijuttatásával kell majd védeni a kikelő növényt. Ez azonban nem véd a korai lombkárosítók ellen, így a korábbihoz képest legalább plusz egy állománykezelést is be kell iktatni. A talajfertőtlenítő szerekből megmaradt szűkebb választék kukorica gyomirtás esetén lehet problémás. A klórpirifosz hatóanyagú talajfertőtlenítő szer használata esetén egyes gyomirtó szerek (szulfonil karbamidok) nem, vagy nagy körültekintéssel használhatók. Átlagos termelő nehezen igazodik el a technológiai módosítást is kívánó változások kapcsán, a vezető ezért azt javasolja, mindenképpen ajánlatos növényorvoshoz fordulni a készítmények kiválasztása előtt.

Az imidakloprid, a klotinidin és a tiametoxám hatóanyagok azonban több mint tíz hatékony, népszerű, permetezéssel kijuttatható rovarölő szerben is megtalálhatók. Felhasználásukat korlátozták, szigorították, aminek a lényege az, hogy ezeket a készítményeket első alkalommal csak jóval a virágzás után szabad felhasználni. A rovarölő szerek csomagolásán ezt a változást már fel kell tüntetni, ami a forgalomba hozás feltétele is.

Ilyen népszerű rovarölő az Actara is, említette érdeklődésünkre Léránt Lajos, a GöcsejCoop Zrt. mezőgazdasági boltjának vezetője.

– Minden készítmény felhasználási utasításában meghatározzák, hogy a növény melyik fejlődési állapotában lehet azt kipermetezni. Az elmúlt évtől a növényvédő szerek kiszerelésének mérete is meghatározza a forgalmazási kategóriába sorolást, azonban az Actara és társai esetében ez a II. (engedéllyel) megvásárolható és felhasználható kategóriát jelenti. Természetesen tájékoztatjuk mindezekről a vevőinket – mondta az üzletvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!