Gazdaság

2013.05.13. 13:33

Vis maior támogatás

Zalaegerszeg - A március végi, április eleji szélsőséges időjárás önkormányzati tulajdonú területeken is károkat okozott; a helyreállítás költségeinek fedezésére Zalaegerszeg vis maior támogatást kér a Belügyminisztériumtól.

Horváth A. Attila

Zalaegerszeg képviselő-testülete a múlt csütörtöki ülésen hozott határozatot a támogatási igény benyújtásáról. Eszerint a helyreállítás tervezett összköltsége 50 millió forint, amelynek legfeljebb 70 százalékát, 35 millió forintot téríthet meg a tárca. A saját forrást költségvetési keretből biztosítja a közgyűlés.

Részben ár- és belvízvédelmi létesítményekre kellett költeni a nagy mennyiségű csapadék miatt. A Zala folyó áradása következtében elmozdultak a Malom utcai zsilipkamrát megtámasztó kőrakatok, továbbá 3500 darab homokzsákot kellett elhelyezni a lakóingatlanok védelmére és a csapózsilipeknél. Emellett  partfalomlás, földcsuszamlás okozott károkat egyebek közt a Csácsi-, a Bozsoki-, valamint a Lukahegyen. A bejelentést már április 5-én megtette a város, a szakértői bizottság pedig 25-én megvizsgálta a veszélyessé vált helyszíneket.

Az elhúzódó, csapadékos tél amúgy is jelentős többletterhet rótt a városra: az önkormányzat 140 millió forintot költött hóeltakarításra és síkosság-mentesítésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!