Gazdaság

2013.05.09. 12:41

A Nyugat-Dunántúlon a belföldi turisták száma csökkent

A kereskedelmi szálláshelyek forgalma az idei év harmadik hónapjában jelentősen meghaladta az egy évvel korábbit, igaz ez jórészt annak köszönhető, hogy a húsvét márciusra esett - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal jelentéséből.

Számokban kifejezve: márciusban a külföldi vendégek 781 ezer vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken,  számuk 17, az éjszakáké pedig 20,5 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A belföldi vendégek ugyanebben az időben  630 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi  szálláshelyeken, számuk 5,2, az éjszakáké pedig 1,9 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának értékeit.  A vendégforgalom három turisztikai régióban csökkent, köztük a Nyugat-Dunántúlon is.

Az év első negyedévét tekintve a Nyugat-Dunántúlon 2,3 százalékkal csökkent a forgalom az előző év azonos időszakához képest, ezen belül a külföldről érkezőké 6,2 százalékkal nőtt, a belföldieké 10 százalékkal csökkent. A Balatonnál pozitív volt a mérleg, összességében 9,6 százalékkal nőtt a negyedévi forgalom, ami mögött a külföldi vendégek számának 23,3 százalékos, illetve a belföldiek 1,5 százalékos  növekedése áll.

Márciusban a szállodák szobakihasználtsága átlagosan 44,5 százalékos volt, ami 3,2 százalékponttal magasabb, mint egy évvel korábban. A gyógyszállodák szobáinak igénybevétele átlagon felüli, 56,8 százalékos volt. Egyébként a márciusban  kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 13 907 forint.  A kereskedelmi szálláshelyek összes folyó áron számított árbevétele 14 százalékkal volt magasabb, mint egy  évvel ezelőtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!