Gazdaság

2013.03.07. 16:36

Az ápolási díj gyarapít(hat)ja az éveket

Zalaegerszeg - Az ápolási díjban részesülők nyugdíjszámítása eltér az általánostól. Időtartama van, amibe beleszámít és van, amibe nem; ha az igénylő számára úgy kedvezőbb, akkor pedig a nyugdíj kiszámításánál figyelmen kívül hagyják az összegét.

Varga Lívia

- Az öregségi nyugdíj összege az elismert szolgálati időtől és az öregségi nyugdíj alapját képező havi átlagkereset összegétől függ - bocsátja előre dr. Fürediné Kerkai Valéria, a Zala Megyei Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási igazgatóságának vezetője, hozzátéve: szolgálati időként nemcsak a ledolgozott éveket lehet beszámítani, hanem azon ellátások folyósításának időtartamát is, amelyekből a nyugdíjjárulék levonása megtörtént.

Ilyenek például az egyes munkanélküli ellátások, és szociális ellátások, utóbbiakon belül az ápolási díj is.

- Tehát az ápolási díjban részesülők a korhatár betöltésekor megállapításra kerülő öregségi nyugdíj számításánál a megszerzett szolgálati idő tekintetében nem szenvednek hátrányt - folytatja az igazgató. - A nők esetében életkorra tekintet nélkül igénybe vehető kedvezményes öregségi nyugdíjhoz szükséges 40 év jogosító időbe azonban nem számít be az ápolási díjon töltött idő. Ez alól egy kivétel van, ha súlyosan fogyatékos, vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermek ápolása címén folyósították az ápolási díjat.

A megállapításra kerülő nyugdíj összegét a figyelembe vehető szolgálati időn kívül a nyugdíj alapját képező havi átlagkereset is befolyásolja.

- Az öregségi nyugdíj alapját képező havi átlagkereset meghatározásánál, ha az igénylő számára úgy kedvezőbb, bizonyos ellátások összegét figyelmen kívül kell hagyni - tájékoztat dr. Fürediné Kerkai Valéria. - Ez vonatkozik az ápolási díjra is. Amennyiben annak figyelembe vétele lerontaná a havi átlagkeresetet, úgy csak a biztosítási jogviszonyokból származó nyugdíjjárulék-alapot képező keresetekből kell az átlagkeresetet kiszámítani.

A hosszú ideje ápolási díjban részesülők nyugdíjának kiszámítása során a hiányzó időre az egyes években külön jogszabályban meghatározott minimálbér összegét kell figyelembe venni - amennyiben a biztosítási jogviszony hiányában az 1988. január 1-jétől a nyugellátás megállapításának időpontjáig eltelt időtartam legalább fele részére nincs keresete, és az 1988. január 1-je előtti időszakban elért jövedelmére vonatkozó okmányok, igazolások nem állnak rendelkezésre

- Mivel az ápolási díjak összege a minimálbérnél alacsonyabb, ezért az említett személyek átlagkeresetének kiszámítása során sem jelent hátrányt az ápolási díj - teszi hozzá az igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!