Gazdaság

2013.01.21. 16:25

Közeleg az adóbevallás ideje

Hányféle módon teljesíthető idén a személyi jövedelemadó bevallása - erről kaptunk tájékoztatást a NAV régiós főigazgatóságáról.

Hajdu Péter

Többéves gyakorlat, hogy a magánszemély adózók az előző évre vonatkozó bevallási kötelezettségüket önadózással vagy munkáltatói adómegállapítás révén teljesíthetik.

Önadózóként - ha megfelelnek a feltételeknek - lehetőségük van adónyilatkozatot tenni, az állami adóhatóság közreműködésével egyszerűsített bevallást benyújtani, vagy az adóhatóság közreműködése nélkül elkészíteni a bevallást.

Ha valaki munkáltatói adómegállapítást kér, az január 31-ig írásban nyilatkozhat a munkáltatójának, társas vállalkozásának és kérheti, hogy a 2012. évi személyi jövedelemadóját a munkáltatója, társasága állapítsa meg és számolja el a különbözetet (12NY29 jelű nyilatkozat).

Mint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatójában közölte, ha a magánszemély nem kéri a munkáltatói adómegállapítást, erről is nyilatkoznia kell, ezt a 12NY30 jelű nyilatkozat nyomtatványon teheti meg. Viszont a munkáltató nem köteles e kérésnek eleget tenni. Ha a munkáltató nem vállalja dolgozója adójának megállapítását, erről, és az egyszerűsített bevallás benyújtásának választhatóságáról időben tájékoztatnia kell a munkavállalót. Utóbbi, illetve bármely magánszemély adónyilatkozatot is tehet, ha nem keletkezett olyan kötelezettsége vagy nem él olyan jogosultsággal, amely miatt bevallási kötelezettségét munkáltatói adómegállapítással vagy adóbevallással kell teljesítenie.

A NAV a napokban határidő-tájékoztatókat is küldött, válaszborítékkal a nyilatkozatok visszaküldéséhez (Fotó: Pezzetta Umberto)

A NAV honlapján letölthető a 1253ADÓ nevű nyomtatvány és a kitöltési útmutató, mely segít annak eldöntésében, hogy valaki jogosult-e adónyilatkozat megtételére. Az adónyilatkozaton az azonosító adatokon kívül mindössze a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti valamennyi adóévi adóköteles jövedelem együttes összegét, a jövedelmet terhelő jövedelemadó (16 százalék) összegét, valamint a munkáltató, illetve kifizető által levont személyi jövedelemadó, adóelőleg összegét kell feltüntetni. A kitöltött, aláírt adónyilatkozat postára adásának, illetve elektronikus úton történő visszaküldésének a határideje 2013. május 21. (mivel 2013. május 20. ünnepnapra esik).

További lehetőség az adóhatósági közreműködéssel készített egyszerűsített adóbevallás. Ezt az 1253NY nevű nyomtatványon lehet kérni az adóhatóságtól.

A kitöltött, aláírt nyilatkozatot 2013. február 15-ig kell postára adni, vagy az ügyfélkapun keresztül az adóhatóság részére megküldeni. A határidő jogvesztő, elmulasztása esetén már csak az 1253-as nyomtatvány kitöltésével, vagy adónyilatkozattal (1253ADÓ) lehet a bevallást teljesíteni.

Amennyiben az adóköteles magánszemély nem választhatja vagy nem választja az adónyilatkozat kitöltését vagy az egyszerűsített bevallási lehetőséget, és nem kéri a munkáltatói adómegállapítást sem, akkor az 1253 számú személyi jövedelemadó bevallás nyomtatványon - teljes vagy csökkentett adattartalommal -, az állami adóhatóság közreműködése nélkül, önállóan kell elkészíteni a személyi jövedelemadó bevallását.

Ebben az esetben az adóbevallást kitöltve, aláírva 2013. május 21-ig személyesen az ügyfélszolgálatokon, postai úton vagy - ha ügyfélkapus regisztrációja van valakinek - elektronikus úton küldheti vissza az állami adóhatósághoz.

Az egyéni vállalkozók és az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyek pedig személyi jövedelemadó bevallási kötelezettségüket 2013. február 25-ig kötelesek teljesíteni - tájékoztatott az állami adóhatóság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!