Gazdaság

2013.01.08. 12:22

A globalizmusnak vége(?)

Nagykanizsa - A globalista technokraták ideje lejárt, vissza kell térni az emberléptékű társadalomszerveződéshez - véli dr. Somogyi Ferenc közgazdász, aki a közelmúltban mutatta be a dél-zalai városban szerzőtársaival, Somogyi Katalinnal és Józsa Lászlóval készített könyvét.

Horváth-Balogh Attila

A magyar emberitőke-állomány állapota című tanulmánykötet sommás megállapításokat tesz a libertinus gazdaságpolitikát és következményeit illetően. Szerzője sem fogalmaz másként.

- A legnagyobb kihívás manapság nem is az egyes országokon belül, a nemzetgazdaságokban jelentkezik, hanem abban, hogy az elmúlt évtizedekben létrejött és mind nagyobb teret hódított a - és most csúnyán fogalmazok - globalokrata libertinus technofasizmus. Ez egy képtelen gazdaságszerveződés, amit most már évek óta erőltetnek szerte a világon, de valójában mindenkitől idegen - magyarázta a Széchenyi István Egyetem tanára.

- Hiszen gondoljunk csak bele, hogy az ember mennyire kötődik lakóhelyéhez, a régiójához, miközben az irányzat képviselői be akarják rántani egy globalista gazdasági erőtérbe. Igen, valójában libertinus szemléletről beszélünk, ami nem azonos a liberálissal. A XX. század éppen e libertinizmus jegyében telik el és torkollik végül a globális gazdasági válságba.

Somogyi Ferenc hangsúlyozta: ma már nyilvánvaló, hogy nem úgynevezett spekulációs válságról van szó, ami mondjuk, átlag minden 20 évben kialakul, hanem sokkal többről. Egyszerre jelentkezik ugyanis a szellemi áramlatok, a gazdasági folyamatok és a demográfiai ciklus mélypontja.

Dr. Somogyi Ferenc szerint jó irányba indult az ország (Fotó: Horváth-Balogh Attila)

- A társadalom széles rétege hajlamos csak és kizárólag a pénzügyekre gondolni, ha a válságról beszél, holott nagyon komoly társadalmi-mentális krízisről van szó - magyarázta. - A magam részéről azt gondolom, hogy egyfajta nagy tisztulási korszakban élünk és érdemes mindannyiunknak nagyon odafigyelni, mire, milyen választ adunk.

- Mégis, milyen válaszoknak kellene születni? Vajon Magyarország jó irányba indult? Az emberek ezt még nemigen érzik...

- Azt gondolom, igen. A magam részéről hiszem, hogy annak a fajta természetes életnek, élet- és gondolkodásmódnak, társadalomszerveződésnek van jövője, amit Orbán Viktorék képviselnek, a technokraták ideje lejárt. Vissza kell térnünk az emberléptékű világhoz, nincs más út. Nagy dolognak tartom, hogy mertünk nemet mondani az IMF-nek, amiről már mindenki leírta, hogy óriási bajokat okoz a világban, hiszen gyakorlatilag semmiféle gazdaságpolitikai javaslata nem jött be még eddig. Igen, fel kell venni a kesztyűt, aztán meglátjuk, jönnek-e majd a társak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!