Gazdaság

2013.01.22. 13:31

250 milliós beruházással új üzemcsarnok Zalaegerszegen

250-300 millió forint közötti összegből valósult meg a Mould Tech Kft. új üzemének felépítése.

Hajdu Péter

Kedden projektzáró rendezvény során adták át ünnepélyesen a finommechanikai üzemcsarnokot és megkezdődött a termelés is. A város melletti északi ipari parkban mintegy 1500 négyzetméteren felépült finommechanikai üzem mára benépesült.

Betelepítették a termeléshez szükséges - zömében forgácsoló - gépeket is, a városban levő korábbi, Sport utcai telephelyen pedig, ahonnan kiköltöztek, egyelőre leállt a munka. Azonban mint megtudtuk, a  későbbiek során ott is újra indítja cég a termelő  a tevékenységet.

A keddi projektzárón, s egyben átadási ünnepségen Csizmadia Norbert, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára video üzenetben szólt a létesítmény jelentőségéről, többek között arról, hogy a zalai megyeszékhely minta arra, hogy a helyi kis és közepes beszállítókra építve erős növekedést lehet generálni. Kijelentette, a nyugat-dunántúli térség motorja a járműipar,  amely jelentős beszállítói lehetőségekre ad majd alkalmat. A jelenlegi beruházás példája annak, hogy a beszállítói hálózatokra építve van lehetőség, hogy a helyi kkv-k sikereket érjenek mind a hazai, mind a nemzetközi piacon.

Gyutai Csaba polgármester arról a minőségi ugrásról szólt, amely a négy magánszemély által alapított Kft. indulásától máig végbement. Már egy 700 négyzetméteres bérelt csarnokban is európai színvonalú munkát végeztek, a jelenlegi beruházással pedig újabb fejlődési fokozatra kapcsoltak. A polgármester szólt a Szentgotthárd-Szombathely-Zalaegerszeg térségének kormányhatározat által decemberben kiemelt fejlesztési területté nyilvánításáról. Ettől az együttműködéstől várható, hogy elsősorban a járműiparban és a mechatronikában a meglevő vállalatok megerősödjenek. Az említett szektor reprezentáns vállalatának nevezte a Mould Tech Kft.-t. Megemlítette, hamarosan egy újabb gépipari vállalat épül, és egy logisztikai vállalat is betelepül az északi ipari parkba. Az inkubátorház tavasszal elkészülő újabb szárnyában pedig egy elektronikai vállalat fog megjelenni.

 

 

Gyutai Csaba kijelentette, ezek összesen 200-220 fős foglalkoztatás-bővítést jelentenek a városban, és közvetlenül az önkormányzat  segítségével jönnek létre.

A beruházás finanszírozásában részt vett az OTP Zalaegerszegi Igazgatósága. A bank részéről Kámán Vilmos ügyfélkapcsolati igazgató a nemzetgazdaság néhány aktuális makrogazdasági adatáról szólt, többek között felidézve a tavalyi rendkívül alacsony beruházási rátát. Ez az első háromnegyed évben 16 százalék volt. E kedvezőtlen mutató kontrasztjaként emelte ki, milyen nagy jelentősége van minden beruházásnak, így a zalaegerszeginek is. Elmondta továbbá, azok a vállalkozások, és ilyen a Muld Tech is, amelyek innovatívak, magas hozzáadott értékű terméket állítanak elő, biztos piacokkal rendelkeznek, biztos hitelbírálatnak számíthatnak.

Molnár Gábor tulajdonos ügyvezető közölte, a kilenc hónap alatt megépült üzem már biztos pont a cég életében, amely a további fejlődést is biztosítja. Fábián János, a kivitelező cég vezetője átadta az üzemcsarnok kulcsát Molnár Gábornak, majd a meghívottaknak üzemlátogatáson mutatták be a cégnél folyó munkát, a létesítmény különböző részeit. A fejlesztés nem állt le a cégnél, további beruházások kezdődnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!