Gazdaság

2012.10.07. 10:17

Jól alakulnak a forgalmi adatok

Csömödér - A tavalyihoz hasonlóan alakulnak az erdei kisvasút forgalmi adatai, az egész évre tervezett utaslétszám mintegy kilencven százalékát már sikerült elérni. A menetrend szerinti közlekedés ugyan már befejeződött, de különjáratokat és külön rendeletű szerelvényeket még útnak indítanak.

Gyuricza Ferenc

Mindezt Kaliba Mihály, a csömödéri Állami Erdei Vasútüzem műszaki vezetője mondta el lapunknak, aki azt is hozzátette: a Lenti és Kistolmács közötti 32 kilométeres szakaszon április végétől szeptember 30-ig közlekedtetik a menetrend szerinti járataikat, a július elsejétől augusztus 20-ig tartó főszezonban az igényekhez alkalmazkodva értelemszerűen gyakrabban.

- Nagyságrendileg a tavalyi évhez megfelelően alakult a 2012-es utaslétszámunk - fogalmazta meg Kaliba Mihály. - Van egy éves tervünk, ennek jelenleg kilencven százalékánál járunk, ez az időarányos teljesülést nézve akár kedvezőnek is tűnhet, ám azt is figyelembe kell venni, hogy az év hátralévő részében a menetrend szerinti járataink már nem közlekednek. A korábbi évek tapasztalatai ugyanakkor azt mutatják, hogy az őszi-téli időszakban is van igény a különjáratokra és a külön rendeletű vonatjainkra, így bízunk abban, hogy idei tervünket mind az utaslétszámra, mind az árbevételre vonatkozóan tudjuk hozni.



Kaliba Mihály elmondta, a különjáratokat mindig valamilyen eseményhez kapcsolódba indítják útnak. Ilyen lesz október 12-én a szentpéterföldei vadászháznál rendezendő trófeaszemle, az októberi hosszú hétvége, amikor valamennyi munkaszüneti napon elindulnak a vonatjaik, de a Mikulás-napi és szilveszteri vonatozásra is számíthatnak az utasok. Emellett a tulajdonos Magyar Fejlesztési kérésére különjáratokat indítanak az Erdők hete apropóján, míg a novemberi Márton-naphoz kapcsolódva Ludas Matyi járat közlekedik majd.

Biztatóan alakulnak a csömödéri telephelyen ez év májusának közepén átadott turistaszálló adatai is. A nyár folyamán hat nagyobb csoportot fogadtak, de családok, kisebb közösségek is felfedezték maguknak a szállót. Az elmúlt hetek során pedig európai uniós pályázati program keretében fogadhattak három csoportot. Kaliba Mihály szerint a szálló kihasználtsága jövőre ennél is jobban alakulhat, hiszen a tavasz végén, nyár elején az erdei iskolai programokon vagy osztálykirándulásokon részt venni szándékozó iskolás csoportokat is szeretnék megcélozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!