Gazdaság

2012.09.12. 17:36

Kitáblázott minőség

Balatonfüred – Az idei esztendőben immár tizedik alkalommal adták át a balatoni kamarák elismerését: a Védnöki táblát. A díj mögött kitartó és eredményes munka áll.

Tremmer Tamás

A vendéglátás színvonala sajnos nem egyenszilárdságú, ezért ezen van még mit javítani. A kamarák minősítő rendszere nagyban segíthet. Mindezt dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke mondta, amikor köszöntette a Védnöki tábla átadó ünnepség résztvevőit.

Idén jubilált a kamarai minősítő rendszer, hiszen a három balatoni megye vendéglátós vállalkozóinak tizedik alkalommal adták át az elismeréseket. A korábbi évekhez hasonlóan az ünnepséget ezúttal is a Balaton közepén, a Szent Miklós hajó fedélzetén tartották. A házigazda dr. Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke kihangsúlyozta, a minősítések mögött nagyon sok ember kitartó és eredményes munkája áll.



Dr. Nemes Andrea, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője az első nyolc hónap idegenforgalmi mérlegét értékelte. A tavalyi nyolc hónaphoz képest a vendégforgalom 2,2- a vendégéjszakák száma pedig 3,3 százalékkal nőtt. Sajnos a hazai vendégek száma csökkent, a növekményt a külföldiek hozták. 

A Balatoni Védnöki táblát Zala megyéből a Helikon Taverna Étterem (Vonyarcvashegy) érdemelte ki. A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Védnöki tábláját a Szent Domonkos Vendéglő (Várvölgy) és az Arany Bárány Étterem (Zalaegerszeg) kapta meg.

Az elismeréseket dr. Parragh Lászlótól, dr. Nemes Andreától, és Mazzag Ferenctől, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökétől vehették át. Tíz éve rendelkezik Védnöki táblával a Páhok Vendéglő Panzió (Alsópáhok), a Magyar Csárda (Hévíz), a Hotel Bacchus Bormúzeum Étterem (Keszthely), valamint a Fészek Vendéglő (Vonyarcvashegy).

A három Balaton-parti megye kereskedelmi és iparkamarái a torkos csütörtök mintájára szeptember 16-án ötödik alkalommal hirdetik meg a kamarai védnöki táblás vendéglátóhelyek népszerűsítésének érdekében a Kamarai családi vasárnap elnevezésű akciót.
 
Ma a három Balaton-parti megyében összesen 107 Védnöki táblás étterem található, ebből 54 a tó partján. 



A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Veszprém megyében 1999-ben vezette be a kamarai Védnöki tábla rendszerét. A megméretést három évvel később a másik két balatoni kamara is átvette, s 2002-től már a közösen kidolgozott szempontrendszer szerint minősítették a jelentkező vendéglátóhelyeket. A színvonalra ügyelnek, ezért az éttermeket szúrópróbaszerűen utólag is ellenőrzik. Sajnos arra is volt példa, hogy meg kellett fosztani az egységet a minősítéstől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!