Gazdaság

2012.06.03. 15:09

Már fertőzött a peronoszpóra

Zalaegerszeg - Kezdődik a szőlő virágzása, s intenzív a hajtásnövekedés is, fokozott figyelmet kell fordítani a növényvédelemre. A csapadékos napok hatására peronoszpórafertőzésre lehet számítani.

Hajdu Péter

Érdeklődésünkre Tüh Annamária, a Zala Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának növényvédelmi előrejelző munkatársa arról tájékoztatott, a napokban a megyeszékhely és Csáford, Nagyrada körzeteiben volt nagyobb, 20–25 milliméter eső, míg a déli, délnyugati részeken 3–6 milliméter. A betegségek közül a csapadékosabb periódusokban a peronoszpóra fertőzésével kell számolni. A szakértő közölte, az első fertőzések május 22-e körül bekövetkeztek a megye szőlőterületein. Az első tünetek megjelenésére e napokban számíthatunk. A levél fonákján megjelenő spóratömeg pedig újabb fertőzéseket indíthat.

A peronoszpóra lappangási ideje a jelenlegi 15–18 fokos átlaghőmérséklet mellett 5–13 nap között alakulhat, de a hőmérséklet emelkedésével ez lerövidül. A szárazabb időszakokban a lisztharmat fertőzésveszélye erősödik, különösen magas páratartalom mellett. A lisztharmat jellegzetes lisztes bevonatát a levél színén lehet meglátni. A szürkerothadás esetében is a megelőzésre kell alapozni a védekezést.

A növényvédelmi szakértő tájékoztatása szerint az eredményes védekezéshez a felszívódó és kontakt hatású készítmények kombinációjára van szükség, a fertőzés bekövetkezése előtt. Peronoszpóra esetében az esőzést követő 24–48 órán belül juttassuk ki a permetszereket, de legkésőbb a tünetek megjelenése előtt. További tanács, hogy érdemes tájékozódni az újabb készítményekről, mivel néhány korábban ajánlott gombaölőszer hatékonysága csökkent. Továbbá jobb eredményre vezet az eltérő hatásmechanizmusú készítmények váltakozó használata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!